Компаниите Coca-Cola Co и PepsiCo Inc променят рецептите си, по които правят така популярните си напитки. Причината за това е нов закон, приет в
щата Калифорния. Според него продуктите съдържат над допустимото съдържание на оцветител, който е канцерогенен, съобщава ibnlive. По тази причина напитките трябва да имат надписи с предупреждение, че причиняват ра.
Производителите на освежителните напитки прибягват до промяната на формулата, за да я пригодят към новите изисквания. За момента обаче Coca-Cola Co и PepsiCo Inc са пуснали новите продукти само в
Калифорния.
Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) обаче твърди, че карамеленият оцветител, използван във хранително-вкусовата и безалкохолна
индустрия, е безопасен. Становището е, че наличието на 4-MEI в карамеления оцветител не представлява заплаха за здравето на потребителите, информират от асоциацията на производителите на
безалкохолни напитки у нас.
През ноември миналата година Министерството на здравеопазването в Канада също оповести, че веществото 4-MEI, което се открива в някои карамелови оцветители, „не представлява риск” за потребителите. Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) одобри карамела като оцветяваща съставка и го вписа като „общопризната безопасна хранителна съставка”.
„Потребителят трябва да консумира 1000 кена безалкохолна напитка дневно, за да достигне до дозите посочени в изследването”, като тази консумация трябва да продължи през целия живот, ксперти от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата по отношение на изследване на Център за научни изследвания в обществен интерес (CSPI), свързващо карамела с повишен риск от ракови образувания при гризачи.
4-MEI се формира в определени храни като карамела например по време на процесите на топлинна обработка. Минимални количества от веществото могат да бъдат открити в голям брой храни и напитки като хляб и тестени изделия, кафе, бира, соев сос и други.