Капиталът на "Общинска банка" се увеличава

02.10.2012 | 13:40
по статията работи: Петя Бързилска
9 млн. лв. имоти са внесени като апортна вноска в капитала на банката
Капиталът на "Общинска банка" се увеличава
Снимка: Sxc.hu

На днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС) в дневния ред имаше една единствена точка - апортирането на 9 млн. лева от имоти в капитала на банката. Социалистите отказаха да подкрепят предложението и се въздържаха от вота с аргумента, че няма достатъчна информация, за да вземат това решение. В подкрепа на доклада гласуваха 43 общински съветници.

Докладът е внесен от заместник-кмета по финанси и стопанска дейност на Столична община Дончо Барбалов и председателя на постоянната комисия по финанси и бюджет Орлин Алексиев.

Делът на Столичния общински съвет в капитала на "Общинска банка" се увеличава от 67 на 75%. Това стана ясно от думите на Орлин Алексиев от ГЕРБ.

Алексиев заяви, че "Общинска банка" има печалба от 3 млн. лв. за първото шестмесечие на годината при загуби от 11,4 млн. лева при предишния собственик. "Доволен съм от решението и смятам, че това е правилният подход, това беше необходимо и за банката, Столична община като мажоритарен акционер, и за софиянци", заяви той.

Комисия, с участието на съветници най-вече от опозицията, да извърши проверка в "Общинска банка” АД за периода от ноември 2011 г., когато Столична община пое контрола върху банката, досега. За това настоява общинският съветник от БСП Георги Кадиев, предаде iNews.bg.

"Аз съм един от хората, които участваха в свалянето на г-н Андрей Иванов от поста председател на Столичен общински съвет (СОС). Не ми се ще да мисля, че съм участвал в някакви древногръцка трагедия, в която, отрязвайки главата на медуза, сме позволили на нейно място да пораснат няколко нови глави”, коментира Кадиев.

На заседанието Георги Кадиев постави редица въпроси, свързани предимно с кадровата политика и избора на ръководители в банката. "Защо беше назначена и освободена Петя Димитрова като председател на надзорния съвет и какво е възнаграждението, което е получила при освобождаването си? Вярно ли е, че членовете на УС имат по два договора в банката - един за управление и един допълнителен граждански договор за допълнително увеличение на трудовото възнаграждение”, запита Кадиев.

Също така той постави въпроса какво е възнаграждението, което получават членовете на Управителния съвет, които нямат изпълнителни функции при напускане на УС и колко конкретно е получил Борислав Моянов - член на УС само за шест месец.

Кадиев твърди, че при напускането си Моянов е получил 10 заплати допълнително. По думите на Кадиев сумата е равна на тази, която взима общински съветник със заплата 175 лева за 72 години, кметът на София за 7 години, а член на администрацията при средна заплата 1000 лева за 8 години.

Според Кадиев напускащите взимат допълнително много високи възнаграждения, тъй като при намаление на кадрите с 24%, Фонд "Работна заплата" намалява с 10%. Кадиев запита също така дали е вярно, че има договор за реклама на филм за 120 хил. евро и то чрез директно възлагане. Друг въпрос е дали наистина банката е сключила договор за създаване на позитивен медиен образ с известен всекидневник.

Наскоро в медиите излезе информация, според която фирма "Титан” е получила кредит от Общинска банка за 12,5 млн. лева. Кадиев се опасява, че обезпечението на този кредит е с боклукчийски камиони, които вече служат за обезпечение на кредит на "Титан” към Българска банка за развитие.

Общинският съветник от БСП беше репликиран от колегата си от ГЕРБ Орлин Алексиев  с думите "Всички въпроси, които задавате, много добре знаете, че не трябва да се задават и да се въртят по медиите. Вие предлагате политически лица да се месят в работата на банката”. Алексиев запита на свой ред за коя банка тази информация се обсъжда публично.

Съветът е мажоритарен собственик на банката, 27% държи миноритарният собственик - това е фирма, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, припомня БНР.

"Имаме успех през 2011 г. Миналата година успяхме да си върнем контрола върху банката, но се оказва, че поддържането на този контрол също е много труден. Необходимостта от увеличението на капитала е безспорна и е в интерес да удържим банката като общинска, общината да има право да взема решенията”, каза преди докладът да бъде приет кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус".

По думите на столичния кмет всеки въпрос по управлението на банката е резонен, той трябва да се представя в комисии, където да се обсъжда експертно. Всяко съмнение трябва да подлежи на проверка. "Решението е в удържането на контрола на общината. Днешното решение е само една стъпка в тази посока. Подкрепям предложението за обсъждане на месец, да се коментира бъдещето на банката последователно и активно и да се търси експертиза”, заяви Фандъкова.

За първото полугодие на тази година финансовия резултат на "Общинска банка" е печалба в размер на 1 млн. лв. на фона на 11,4 млн. загуба за 2011 г., стана ясно в средата на това лято. По думите на изпълнителния директор на "Общинска банка" Сашо Чакалски това се дължи на преструктуриране на кредитния портфейл на банката, намаляване на персонала и продажбата на част от активите на банковата институция.

"Общинска банка" беше замесена в скандал с името на бизнесмена Христо Ковачки, който през май тази година беше оправдан по обвинение в данъчни измами, с които е ощетил бюджета с 16,7 млн. лв. В началото на 2012 г. беше публикуван одитен доклад на „Ърст енд Янг“, който показва, че бизнесменът целенасочено е ощетявал банката в полза на своя бизнес.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....