Карти ще показват екосистемните услуги в градовете

07.10.2016 | 12:55
по статията работи: econ.bg
Основната цел на картите е да се използват при планиране и устройство на градските територии, с фокус върху зелената инфраструктура
Карти ще показват екосистемните услуги в градовете
Снимка: МОСВ

Карти ще илюстрират екосистемите в градска среда и техните възможности да предоставят различни услуги - материали, храна, енергия, култура. Те се изготвят на база извършени проучвания и събрани данни по проект TUNESinURB, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите като цитира координаторът на проекта Миглена Жиянски, която представи междинни резултати от изпълнението му.

Основната цел на картите е да се използват при планиране и устройство на градските територии, с фокус върху зелената инфраструктура.

Картите ще бъдат уеб базирани. Софтуер ще дава информация за избрани пилотни региони - общините Марица, Варна, Макреш и Карлово.

Ще бъдат оценени 100 процента от урбанизираните екосистеми в страната, извън защитените зони от мрежата НАТУРА 2000. Това са населени места, индустриални зони, пътна инфраструктура, градски зелени зони, депа за отпадъци и др.

Проектът "За по-добро разбиране на екосистеминте услуги в градска среда чрез оценка и картиране" е финансиран с 540 139 евро, чрез МОСВ като програмен оператор, по Програма BG03 на Финансовия механизъм на Европейското иконономическо пространство 2009-2014 г.

Изпълнява се от Института за гората към БАН, съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски", фирма "Географика" и Норвежкия институт по биоикономика. Очаква се проектът да приключи през февруари 2017 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 09.09   337 г. – След отстраняване на всички роднини, които биха имали претенции към трона, тримата синове на император Константин I Велики: Константин II, Констанций II и...