Катар инвестира 100 млн. долара у нас

04.05.2012 | 14:35
по статията работи: Елица Елефтерова
Представители на богатата държава ще проведат поредица от срещи с български държавници, за да изберат най-подходящия проект
Катар инвестира 100 млн. долара у нас

Най-богатата държава на света - емирство Катар, има намерение да инвестира 100 млн. долара в България. Това стана ясно при посещението на държавния министър на външните работи д-р Халед Ал Атия у нас и след срещата му с българския му колега Николай Младенов. Двамата дадоха съвместна пресконференция, по-късно предстои Атия да се срещне и с други български министри.

През целия ден ще бъдат обсъждани различни проекти, в които да бъдат вложени парите на Катар. Най-общо сферите, в които това може да стане, са шест: медицина, селско стопанство, туризъм, военно-техническо сътрудничество, инфраструктура и култура.

Освен това ще бъдат подписани и меморандум за развитие и сътрудничество в областта на минната индустрия и още няколко съпътстващи меморандуми и споразумения, които да улесняват бизнеса между двете държави.

“За България Катар е с приоритетно значение в Персийския залив”, заяви министър Младенов, като подчерта, че “двете страни имат взаимен интерес от обмен на хора и инвестиции”.

През целия ден във външното ни министерство ще пристигат български министри и зам-министри, които да представят проекти и да ги обсъдят с катарските делегати. В момента преговори водят министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов, министърът на икономиката, енерегетиката и туризма Делян Добрев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Срещите, на които ще се обсъждат техническите детайли по проектите, ще продължат и през следващите дни. Ще бъдат разработени механизмите за инвестиционните проекти, по които да започне работа.

Катар трябва да избере един проект, в който да "налее" инвестицията от 100 млн. долара. Ако всичко се развива в правилната посока, катарските представители обещават още инвестиции, много по-големи от първоначалната, обясниха от Министерството на външните работи.

Вече се знае за проекта за летището в Балчик, към който катарците са проявили интерес още в Доха, при посещението на българска правителствена делегация през месец март (завършило злощастно за поста на тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков - бел.ред.). Д-р Халед Ал Атия днес спомена за интерес, който от Катар проявяват и към инфраструктурен проект. Става дума за връзката между Истанбул (Турция) и река Дунав при Русе, която вчера беше представена като идея от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Този проект би могъл да бъде субсидиран от Катар със 100 млн. евро, които са извън инвестиционната рамка от 100 млн. долара.

Според Младенов от българска страна катарцитне може да получат опит по отношение на метрото, което искат да строят. Проектите в сферата на здравеопазването касаят обучението на катарски студенти у нас, както и възможностите за работа на български медици в Катар, която страда от остра липса на лекари и медицински персонал.

От Катар са проявили интерес и към разработването на туристически бизнес по българското Черноморие, в района около Балчик, където вече се оформя зона за по-скъп туризъм - развиват се голф игрища и луксозни хотели. От катарската делегация са проявили интерес и към планинския ни туризъм и по-специално към Рила планина, където също е обсъждан инвестиционен проект.

Припомняме ви, още по време на посещението на българската делегация в Катар през март стана ясно, че катарските инвестиционни фондове разглеждат проекти в България за 300 млн. евро.

 

„България е привлекателна за инвестиции държава и ние сме тук със сериозни намерения да продължим договореното по време на срещите ни в Катар през м. март тази година”, каза Атия, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов в следобедните часове. Той подчерта, че катарското правителство разглежда България като важна транзитна страна за осъществяване на търговия между Изтока и Запада.

Халид Ал-Атия е информирал Борисов за проведените по време на престоя му в София срещи с членове на кабинета и резултатите от тях, както и за дейността на сформираните вече междуправителствени работни групи. По думите му договорености за съвместно сътрудничество са постигнати в много сфери, но конкретни намерения има в областта на земеделието, храните, здравеопазването и културата. Всички те ще бъдат обсъдени по време на предстоящото през този месец посещение на премиера на Катар шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани в България, съобщи пресслужбата на кабинета.

Министър-председателят Бойко Борисов определи Катар като ключов и приоритетен партньор в Персийския залив и изрази надежда, че българските компании ще се включат активно в процеса на инвестиционното сътрудничество.

На срещата са били набелязани възможностите за реализиране на проекти, извън разгледаните до момента, които ще бъдат обект на обсъждане при други посещения на катарска делегация у нас. „Видях колко успешно изграждате добрите връзки между нашите две държави, г-н Борисов, затова вярвам, че всички поети ангажименти за сътрудничество, ще бъдат осъществени”, е заявил държавния министър на външните работи на Катар.

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...