Кметове в битка за ниски данъци

04.02.2011 | 06:53
по статията работи:
В годината на местните избори битката за гласове се прехвърли на полето на данъците
Кметове в битка за ниски данъци

В годината на местните избори битката за гласове се прехвърли на полето на данъците. Някои кметове и общински съветници започнаха да свалят данъци. Други пък искат със събраните налози да постегнат улици и детски градини точно преди изборите. В условията на криза обаче печалбите на фирмите и доходите на хората много се свиха. И с едно намаляване на данъците кметове и общинари може да дадат едно рамо на съгражданите си, но и да печелят избиратели.

По предложение на кмета на Балчик Николай Ангелов общинските съветници намалиха данъка за колите. Жителите на морското кметство през 2011 г. ще плащат средно с около 35% по-ниски данъци за возилата си. За малките коли с мощност до 37 KW вместо 1 лев за киловат ще се дават 0.54 лв. За средния клас коли с мощност от 56 до 74 KW данъкът става 0.76 лв., вместо левче, а за най-мощните коли с двигатели над 110 KW данъкът пада от 2,50 лв. на 1,72 лв. за киловат.

Ямбол е на път да се превърне в данъчен рай за инвеститорите и желаещи да закупят имоти, след като местните съветници свалиха рязко налозите. Новото мнозинство в общинския съвет на Ямбол намали местните данъци, като гласува напук срещу кмета Георги Славов. На последната сесия бе решено такса смет за гражданите да падне от 1,55 на 1,33 на хиляда от оценката на имота. Повече от два пъти е намалението за фирмите. Досега те плащаха 5,46 промила, а през 2011 г. ще дават 2,71 промила. Новото мнозинство в Общинския съвет намали и данък сгради. Той падна от 1,5 на 1,2 на хиляда.

"Съветниците от БСП, ДПС и предателите от ГЕРБ направиха така, че в общинската хазна да влязат над 500 хил. лв. по-малко за чистота. Целта им е Ямбол да остане мръсен точно преди изборите. 400 хил. лв. по-малко ще влязат и от данък сгради. Целта е да няма асфалтирани улици и градът да не се развива", каза за в. "Стандарт" кметът Георги Славов. Според него по-малкото приходи ще намалят и средствата за детски градини, ясли, училища и асфалтиране.

"По време на криза данъците трябва да се свалят, важното е хората и фирмите да са облекчени. Така няма да има уволнения, а хората ще запазят работните си места", контрира бившият атакист Георги Зафиров, който е гласувал за промените. Според него с намаляването на данъците ще дойдат и инвеститори. Така войната между съветници и кмет може да превърне града в данъчен рай.

Междувременно се разбра, че само през 2010 г. цените на жилищата в Ямбол са паднали с над една трета. Апартамент от 100 кв.м в идеален център може да се купи за 60-65 000 лв. Квадратният метър жилищна площ в града върви под 350 евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...