Компанията на Бъфет с 49% ръст на печалбата

02.03.2013 | 16:51
по статията работи: Петя Бързилска
Положителният финансов резултат на Berkshire Hathaway е тясно свързан със сделките с деривати на милиардера
<p>Третият в класацията - Уорън Бъфет, собственик на холдинга Berkshire Hathaway, има 60,4 млрд. долара.</p>

Третият в класацията - Уорън Бъфет, собственик на холдинга Berkshire Hathaway, има 60,4 млрд. долара.

Снимка: Guliver/Getty Images
Още по темата

Холдинговият конгломерат на магната Уорън Бъфет Berkshire Hathaway обяви, че печалбата на компанията за четвъртото тримесечие на 2012 г. се е покачила с 49%, информира агенция „Блумбърг“.

Голяма част от положителния финансов резултат се дължи на печалби, свързани със сделки с деривати, направени от главния изпълнителен директор и председател на борда на директорите Уорън Бъфет.

Чистата печалба на компанията се покачва до 4,55 млрд. долара, като в края на 2011 г. тя е в размер на 3,05 млрд. долара. Печалбата от деривати за разглеждания период пък скача от 163 млн. долара на до 1,4 млрд. долара.

82-годишния Бъфет използва опции*, за да спекулира с дългосрочните печалби на индексите на фондовите пазари в САЩ, Европа и Япония. Направените от него сделки добавят 2 млрд. долара приходи преди данъци през четвъртото тримесечие на миналата година.

Вероятността Berkshire някога да загуби от тези контракти е много ниска“, заяви Дейвид Кас, професор от Университета на Мериленд.

Цената на акциите на Berkshire Hathaway продължава тенденцията си на ръст. Книжата клас А увеличиха стойността си с 29% през миналата година. В началото на март 2012 г. акциите се търгуваха за около 118 долара за акция, а в началото на март тази година цената им достигна 160 долара за брой.

В средата на февруари тази година пък стана ясно, че Berkshire Hathaway и инвестиционният гигант 3G Capital закупуват щатската корпорация Heinz, най-известна със своите кетчупови продукти. Сделката е на стойност близо 23 милиарда долара. По-късно Федералното бюро за разследване в САЩ (ФБР) заяви, че ще разследва необичайна търговска дейност с акциите на Heinz преди сделката с Berkshire Hathaway и 3G Capital.

 

*Опция - договор, даващ правото, но не и задължението, за покупка (кол опция) или продажба (пут опция) на дадено количество финансов инструмент на определена цена в рамките на зададен период.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...