Компютърните пъзели намаляват последиците при посттравматичен стрес

10.01.2009 | 15:41
по статията работи: econ.bg
Играта на "Тетрис" намалява повторното изживяване, с което се характеризира посттравматичното стресово разстройство
Компютърните пъзели намаляват последиците при посттравматичен стрес


Играта „Тетрис”, която е една от най-любимите компютърни игри, намалява посттравматичния стрес, показа проучване на британски учени от университета в Оксфорд. Откритието може да доведе до нови методи за лечение на болезненото повторното преживяване, с което се характеризира посттравматичното стресово разстройство (ПТСР).

В изследването са участвали 40 доброволци, предава Reuters. Те са гледали филми, съдържащи различни стресови ситуации. След края на прожекциите половината са имали възможност да поиграят на „Тетрис”. Седмица след това игралите по-рядко са си спомняли неприятните кадри, прожектирани им от учените.

Играта „Тетрис”, в която предмети с различна форма и цвят трябва да се наредят в една линия, измества травмиращите картини в сетивните части на мозъка, обясняват учените. „Периодът, в който можем да повлияем на възприятията е шест часа”, коментира един от психиатрите, работещ по проекта. „При хората, играли „Тетрис” в този период връщането към болезнените спомени е по-рядко, като събитието не се заличава от съсзнанието”, заключават учените.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...