Коригират офертите за придобиване на дял от АЕЦ "Белене"

08.08.2008 | 17:10
по статията работи: Петър Чернев
Избрано е обединението, което ще подготвя площадката за строитество на централата
Коригират офертите за придобиване на дял от АЕЦ "Белене"

Офертите на немската RWE и на белгийската Electrabel за придобиване на 49% дял от АЕЦ „Белене” не отговарят на интереса на държавата. Именно за това те имат характер на предложение, при това под въпрос, заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той допълни, че в понеделник (11.08) ще се срещне с представители на двете компании, за да могат тези подробности да бъдат изчистени.

Вече е избрано обединението, което ще подготвя площадката за строитество на АЕЦ „Белене”. В него се включват фирмите „Енергоремонт Холдинг”, „Минстрой Холдинг”, „Енемона”, „Монтажи” ЕООД и „Балканстрой”. В същото време се водят съдебни спорове между „Белене” – дружеството, което ще строи централата и „ЕМКО” и „Промишлено строителство”, които отказват да напуснат територията, на която ще бъде изградена централата. Те са участвали в изграждането на площадката, разположили са се върху нея и сега отказват да я напуснат.

Министър Димитров отрече слуховете, че BNP Paribas ще се оттели от проекта за строителство на атомната електроцентрала.

Министерството на икономиката и енергетиката е поискало цялата информация, с която разполага Георги Котев по въпроса с разкритията, че АЕЦ „Козлодуй” внася рециклирано, вместо свежо ядрено гориво. Ако в нея има данни за извършени престъпления, те ще бъдат предадени на Прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност”.

"Не съм налагал забрана за разпространяване на информация, свързана с разкритията на Котев. Ако някой друг го е правил - то той ще си понесе последствията. Като засегната страна в случая българската държава има интерес всичко около този случай да излезе на „бял свят”, заяви още Димитров.

Той увери, че ако Георги Котев поиска да разкрие сам повече информация по случая, то той ще получи това право. В заключение министърът пое ангажимент да отговаря за сигурността на Котев, ако той реши да говори.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...