"С новия Закон за виното и спиртните напитки ще има ограничение на производството на вино-менте", коментира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев, цитиран от БНР.
"С новата мярка ще се сложи край на добавянето на оцветители във виното", казва Коев. Ароматизирани вина под различни форми се произвеждаха с оцветители, с подсладители, които по никакъв начин не отговаряха на действителното вино, обясни той.
Народното събрание прие, че естественото алкохолно съдържание на вината може да бъде повишено чрез добавяне на захар. Според Красимир Коев това е допустимо.
За съответната географска зона на страните-членки на Европейския съюз е разрешено до някакво съдържание да се добавя захар. "Ние сме в зоната, в която е позволено добавянето до грам и половина захар на литър. От 2009 година единствено и само за българския мавруд разрешаваме да се повиши естественото алкохолно съдържание, защото той не успява да узрява. Това не е масова практика", каза Коев.
От 1 тон грозде могат да се произведат вино и ракия за домашна консумация. Забраната е по отношение на продажбата на тези напитки, ако продаващият ги не е регистриран като търговец.
Производството на плодово вино ще бъде регламентирано в правилника за прилагане на закона, обясни още Коев. Иначе остават ограниченията от 1 тон за производство на вино за домашна консумация.