Кредитирането е раздвижило пазара на имоти през 2016 г.

07.02.2017 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Със 7% на годишна база е нараснал делът на сделките над 100 хил. евро С 19% е нараснал броят на сделките в диапазона 70 хил. - 100 хил. евро – 27% при 19% през 2015 г.
Кредитирането е раздвижило пазара на имоти през 2016 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

Спадът на лихвите по кредитите е изиграл ключова роля за раздвижване на пазара на имоти през 2016 г. Повече от половината сделки за жилища, сключени през изтеклата година в София, са били с ипотечен кредит. Делът на покупките с външно финансиране продължава уверено да расте. Това са изводите за пазара на имоти през последните 12 месеца на агенция "Адрес". 

По данни на компанията процентът на ипотеките през изминалата година е бил 55 при 50 в предходната 2015 г. и малко над 45 през 2014 г.

"Кредитирането през 2016 г. стана значително по-лесно спрямо предходните години. Сделки сключиха много купувачи, които са имали тази цел още през 2014 г., но не са получили необходимия заем. Така финансиращите институции изиграха важна роля в ръста на сделките през миналата година. Тази тенденция е факт въпреки липсата на данни за дела на рефинансиране. Не по-малка ще бъде ролята на банките и през 2017 г.", казва Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията, цитиран от пресцентъра й. 

По думите му активността в София през 2016 г., макар и движеща се единствено във възходяща посока, е далеч от пиковите си показатели през 2007 г. "Докато в другите големи градове обемът сделки днес и във времето непосредствено преди кризата е относително идентичен, в столицата наблюдаваме потенциал за значително допълнително активизиране в дългосрочен план. През 2017 г. са налице всички предпоставки за покачване на броя сделки – растящи, макар и плавно, доходи, ниски лихви по депозитите, стабилни цени на имотите, улеснено кредитиране", казва още Георги Павлов.

Цените са нагоре

Очаквано всичко това е довело и до повишение на цените на имотите. В София те са нараснали със 7-10%, като по-голямата част от покачването е регистрирано в първото полугодие. Във втората половина от годината и особено в последното тримесечие ръстът чувствително е отслабнал. Такава тенденция е имало и в другите градове с по-малка амплитуда. В големите населени места цените са се повишили с 4-7%.

Със 7% на годишна база е нараснал делът на сделките над 100 хил. евро С 19% е нараснал броят на сделките в диапазона 70 хил. - 100 хил. евро – 27% при 19% през 2015 г. За сметка на това се свива броят на сделките с жилищата, продадени на цена между 30 хил. и 50 хил. евро – през 2016 г. те са едва 23% от всички при 32% година по-рано.

Промените в облика на столицата – обособяването на бизнес зони, планирането и изграждането на метрото, донякъде рефлектираха и в предпочитанията на купувачите при избора им на квартал. Лозенец "се е завърнал" като един от желаните райони за покупка на жилищен имот. На общия фон изпъква и зоната около кръстовището на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна". Центърът, "Изток" и "Изгрев" вече няколко години също поддържат интереса на клиентите сериозен, като в 2016 г. тенденцията се е затвърдила. Във фокуса на желаещите да се сдобият с дом традиционно са били и "Младост" и "Люлин", както и по-отдалечените жилищни комплекси като "Овча купел". Заинтересоваността на купувачите към последния квартал обаче се засилва осезаемо, след като е започнало строителството на третия лъч на метрото.

Една от причините за по-значителен ръст в цените в някои софийски райони се корени в появата на сериозни обеми ново строителство. Много инвеститори през 2016 г. са заложили на обекти във високия ценови сегмент – над 1200 евро на кв.м. "Много е вероятно съвсем скоро да усетим сериозен дефицит на достъпно ново строителство, предназначено за хора с ниски и средни доходи. Водени от раздвижването и оптимизма на пазара, инвеститорите се концентрират основно върху по-платежоспособните клиенти. На практика в днешните условия имот би искал да купи почти всеки и появата на по-бюджетни решения не би била излишък – те ще открият много бърза реализация", казва Георги Павлов.

Топи се броят на продавачите на готови жилища

По данни на компанията на годишна база е намалял броят на продавачите на готови вече имоти. "Хората, които продават апартаментите си, намаляха за последната година с около 25%. Причината за повечето от тях е, че очакват допълнителен ръст в цените. В същото време отмина периодът на продажби поради спешна нужда от средства, доходите на тези продавачи са стабилни, те не бързат и искат да сключат по-изгодна сделка. Нивата днес обаче надали ще претърпят допълнително покачване, а много купувачи се надяват на спад в скоро време. Затова е по-добре индивидуалните продавачи на готови жилища да се ориентират към сделка", казва Доника Григорова, мениджър "Обслужване на клиенти" в компанията. 

Според експертите повишаването на обемите ново строителство частично ще забави продажбите. Днес по-голямата част от качествените проекти на надеждни инвеститори се реализират напълно още на Акт 14. Но насищането на пазара, което вече започна, ще бъде причина все по-често да се виждат непродадени имоти, макар с разрешение за ползване, смятат брокерите. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...