Кристиян Вигенин: Лихвите по заемите ще вървят нагоре

15.10.2012 | 09:37
по статията работи: Петя Бързилска
По думите на евродепутата идеята да се въвеждат нови данъци от вчера за днес е абсурдна
Кристиян Вигенин: Лихвите по заемите ще вървят нагоре

"Когато се прави такава система тя трябва да обхване целия кръг данъчни въпроси, за да не пострадат гражданите от това. Не може да има обяснение "Ще накажем богатите". Защо да наказваме богатите, като всъщност наказваме и богатите и бедните. ", каза евродепутатът Кристиян Вигенин пред БНР повод новия данък върху лихвите по депозитите. "Затова в България няма инвестиции, защото малките и средни предприятия нямат никаква сигурност какво ще стане утре", допълни политикът.

Кристиян Вигенин каза също: "Има много неизвестни - ще се облагат ли детските влогове? Децата не са данъчно задължени. Превръщаме в данъкоплатци хората от тяхното раждане. Всичко това не е съгласувано с банките". ПО думите му хората ще инвестират средствата някъде другаде, ще спестяват по-малко. "Имаше едно нещо стабилно в България - банковата система. Този данък ще промени начина, по който българинът гледа на банките. Лихвите по заемите ще вървят нагоре", коментира още евродепутатът.

По думите му в са важни детайлите. В Германия има минимален размер на спестяванията, за които такъв данък не се прилага. Приспадат се лихвите, които гражданите плащат по кредити.

Вигенин говори и за друга данъчна мярка предложена от някои икономисти - данък върху краткосрочните финансови транзакции. Според него този вид данък цели въвеждане на ред и контрол върху финансовата система за разлика от данъка върху лихвите, който не удрял просто богатите, а всички. По думите на евродепутата в това няма нищо справедливо.

"Идеята да се въвеждат нови данъци от вчера за днес е абсурдна", каза Вигенин. Според него не може държавата да си позволява да въвежда изменения в данъчната политика без дискусия и реални изчисления.

В коментар на проектобюджета за 2013 г., президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че управляващите отчаяно търсят пари. Така Тренчев обясни и предложението на финансовия министър Симеон Дянков за облагане на лихвите върху спестяванията.

"Националният съвет за тристранно сътрудничество, където се гледа бюджетът, участниците в него го получиха няколко дни преди това. В моя екземпляр нямаше нищо за облагане на лихвите по депозитите", каза още Тренчев. "На следващия ден за голяма наша изненада се лансира великата идея да се обложат лихвите върху депозитите. Самият подход говори прекалено много. Това е много смущаващо. По въпроса с лихвите не е имало консултации", заяви той.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че бюджетът за следващата година има много малко политики в себе си. Предвидени са повече разходи. Димитров заяви, че от КНСБ имат няколко предложения и идеи, с които могат да бъдат събрани допълнителни приходи.

Синдикатите обмислят да атакуват пред Върховния административен съд данъка върху лихвите от спестяванията, ако той бъде въведен.

Миналата сряда Министерстки съвет при решение за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ. Предвижда се  доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки, установени в държава-членка на Европейския съюз или в друга държава-страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи и от 1 януари 2013 г. да станат облагаеми със ставка от 10 процента, се казва в изпратеното съобщение от Министерски съвет. Според действащия сега закон тези доходи са необлагаеми.

Решението на Министерски съвет предизвика недоволство от страна на независимите икономисти, Българската народна банка и банковите институции, които научиха за промените от медиите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...