Кси Джинпинг: Китай може да поддържа икономически растеж от 7% годишно

03.11.2015 | 16:26
по статията работи: econ.bg
Целта ще е до края на следващата петилетка икономиката на страната да се удвои спрямо 2010 г.
Кси Джинпинг: Китай може да поддържа икономически растеж от 7% годишно
Снимка: Sxc.hu

Президентът на втората по големина икономика на света Китай Кси Джинпинг каза във вторник, че страната може да поддържа темп на икономически растеж от 7% през следващите 5 години, въпреки че пред развитието на стопанството има рискове, съобщава информационната агенция Синхуа. Сред тях е слабото възстановяване на глобалната икономика, както и високото равнище на дълга на страната. Според президента на Китай основният фокус върху политиките в страната ще е заетостта и доходите, както и икономическият растеж, както и качеството на нарастването на икономиката.

Джинпинг посочи още, че икономическият растеж за следващата петилетка няма да бъде по-малък от 6,5% на годишна база. Целта е удвояване на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и приходите на глава от населението от 2010 г. до 2020 г. Таргетът на растежа все пак ще трябва да бъде одобрен от парламента на Китай по време на срещата му през март идната година.

Официалните данни на Националното бюро за статистика (НБС) на Китай показват, че икономическият растеж в страната ще постигне по-добро представяне от планираното за периода 2011-2015 г. Статистиката показва, че до края на текущата година страната може да е регистрира растеж от 7,8% за целия период при заложена цел на нарастване от 7%. Въпреки това растежът за периода беше по-нисък от регистрираното нарстване на икономиката през предишната петилетка, когато според НБС икономиката отчете ръст от 9,5%.

През третото тримесечие растежът на икономиката спадна до 6,9% на годишна база. Въпреки че в периода юли-септември тя се представи по-добре от очакванията на анализаторите, които заложиха на растеж от 6,7%, той спадна под 7% на годишна база за пръв път за последните 7 години. Това подтикна някои анализатори да смятат, че националната статистика в страната е манипулирала данните за икономическия растеж. Според тях в действителност икономиката на страната е нараснала със само около 3% на годишна база през последното пълно тримесечие.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 24.06   217 г. – Втора пуническа война: Състои се Битката при Тразименското езеро, в която картагенците, ръководени от Ханибал, организират една от най-големите и успешни...