Лек ръст на банковите активи

28.06.2013 | 17:00
по статията работи: Момчил Лалев
Към края на май 2013 г. размерът им е 82,9 млрд. лв. Топ 5 на най-големите кредитни институции също увеличават активите си
Лек ръст на банковите активи

Активите на банковата система към края на май тази година възлизат на близо 82,9 млрд. лв. Това показват изнесените днес данни на Българска народа банка (БНБ), която публикува статистика за банковата система и групите банки към края на петия месец на 2013 г.

Промяната в рамките на един месец е малка. Към края на април 2013 г. активите на банковата система бяха в размер на 82,5 млрд. лв.

Към 31 май депозитите на граждани и домакиства в банките у нас са 36,79 млрд. лв., показват още данните на БНБ. Припомняме, че според предварителните данни размерът на депозитите на домакинствата и нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД) е 35,3 млрд. лв.

Същевременно общата сума на привлечените средства на кредитните институции в страната е 71,1 млрд. лв към края на петия месец на тази година.

Данните на БНБ подредиха и най-големите банки по размер на активите към края на май. Групирането не съдържа в себе си елементи на рейтинг и не следва да се интерпретира като оценка на финансовото им състояние, обясняват от централната ни банка. Мястото на банките в групите зависи от размера на активите им и се променя в края на всеки отчетен период.

Активите на 5-те най-големи кредитни институции у нас към края на петия месец на годината възлизат на 41,2 млрд. лв, показва справка на Econ.bg на данните на БНБ.

Размерът им се увеличава с около 500 млн. лв., като към края на април активите на топ 5 на най-големите банки у нас бяха в размер на 40,7 млрд. лв.

Ето кои са 5-те най-големи български банки към края на месец май:

1. УниКредит Булбанк;
2. Банка ДСК;
3. Първа инвестиционна банка (ПИБ);
4. Обединена българска банка (ОББ);
5. Корпоративна търговска банка (КТБ).

Нареждането, което може да видите тук, не се променя спрямо април тази година.


Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...