Липсата на работа и ниските доходи тласкат учениците да напускат България

15.09.2015 | 16:34
по статията работи: Десислава Маданска
Демографската опасност за най-малките селища е още по-голяма
Липсата на работа и ниските доходи тласкат учениците да напускат България
Снимка: thinkstockphotos.com

Липсата на работа и добри доходи мотивират завършващите средно образование младежи да сменят мястото си на живеене. Това са част от аргументите, които очертават картината от причини, формиращи миграционни нагласи на випуск 2015 г., става ясно от проучване на Икономическия и социален съвет (ИСС). Проучването е направено през май 2015 г. сред 2130 ученици, завършващи средното си образование, от цялата страна, като населените места са разделени в три категории: населени места над 300 000 жители, областни градове и останалите по-малки градове и села.

В доклада се посочва, че вътрешната миграция може да окаже силно негативно влияние предимно в по-малките населени места, които са застрашени от обезлюдяване. Нагласи да променят мястото си на живеене са заявили две трети от завършващите средното си образование ученици. Докато учениците от най-големите градове, където миграционните нагласи са по-ниски, се насочват повече към чужбина, то за тези от малките населени места по-предпочитано място за реализация е по-голямото населено място и особено София.

70% от учениците с нагласа да заминат в чужбина заявяват, че имат близки и роднини в чужбина, при които могат да отидат. Делът на посочилите, че имат близки в чужбина от малките населени места, е по-висок отколкото при младите хора от големите населени места. Колкото е по-малко населеното място, толкова по-висок процент от анкетираните казват, че имат близки в чужбина, става ясно от изследването. Последното твърдение още веднъж показва колко уязвими от миграцията са най-малките населени места.

В проучването се посочва, че докато младежите от големите градове имат по-силно изявено намерение да заминат в чужбина сами, то за младежите от малките населени места е по-характерно желанието да напуснат страната със семействата си или с част от тях. С други думи демографската опасност за най-малките селища е още по-голяма.

Като основни причини за заминаването си, учениците изтъкват икономически причини. По-високият стандарт на живот е най-силният мотив за миграционните нагласи на учениците.

Основният проблем, с който се сблъскват е намирането на работа, като това се случва независимо от големината на населеното място, успеха на ученика или образованието на неговите родители. Учениците с по-висок успех много по-често подчертават, че липсва „добра подходяща работа“.

Ниските доходи е другият основен проблем, с който се сблъскват младите хора в населеното място, в което живеят. Всеки втори, завършващ средно образование през 2015 година ученик, определя ниските доходи като един от най-сериозните проблеми в своето населено място.

Особена тревога предизвиква обстоятелството, че като следващ основен проблем на своето населено място учениците посочват недоброто образование. Всеки четвърти, завършващ ученик, е определил невъзможността за получаване на добро образование като проблем, който дори е по-сериозен от този за лошите пътища и транспорт, здравеопазването или корупцията в населеното място за живеене.

Колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразено желанието за заминаване в чужбина. Мотивацията на младежите с миграционни нагласи се формира под влиянието на различни фактори, свързани с местоживеенето, с личния им успех в училище или пък с образователния статус на семейството им. Основният мотив за нагласите да напуснат България за учениците с висок успех от големите градове е да продължат образованието си в чужбина, а за учениците от малките градове и с по-нисък успех е да си намерят работа извън страната.

В миграционната мотивация обаче на младите хора не присъства емоционално негативно отношение към България. Само 3% от заявилите намерение да напуснат България отговарят, че не желаят да живеят в България. 97 от 100 завършващи средно образование и имащи намерение да напуснат страната ученици, изразяват желание да живеят в България, но за съжаление са налице други съществени проблеми, с които младите хора се сблъскват и които не могат, като че ли, да бъдат решени в краткосрочна перспектива. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...