Лисабонският договор – бъдещо главоболие за европейския футбол?

21.04.2010 | 13:31
по статията работи: econ.bg
По-големите правомощия на ЕС в спорта могат да променят отново връзката футболист-клуб
Лисабонският договор – бъдещо главоболие за европейския футбол?

 

Футболните звезди от калибъра на Лео Меси, Уейн Рууни и Кристиано Роналдо вероятно не са чели Лисабонския договор, но документът може да им докара главоболия и без незначителна подробност като четенето, пише EUobserver.

Докато европейските министри на спорта провеждат неофициална среща в Мадрид (20-21 април), то организациите на професионалните футболисти като ФИФПро изказаха опасение, че Лисабонският договор ще засегне правата на футболистите. Опасенията са свързани с процеса на социален диалог, който се провежда между играчите, клубовете и УЕФА и по-голямата роля на ЕС в областта на спорта съгласно Лисабонския договор.

Като част от увеличените си правомощия, европейските спортни министри ще провеждат по една официална среща всеки месец от май нататък. Но по-тясната координация на европейско ниво могат да позволят на УЕФА да прескача вече установени преговорни процедури, като например тези, засягащи договорите на играчите с клубовете. В частност ФИФПро се опасява, че УЕФА иска да преразгледа правилото „Босман”, което дава право на играчите да прекратяват взаимоотношенията си с клуба и да станат свободни агенти, след като договорът им изтече. От УЕФА, обаче, отричат твърдо за подобни намерения.

„УЕФА се опитва да говори директно с европейските министри. Откакто Договорът от Лисабон влезе в сила, другите ни партньори в социалния диалог охладняха и ни търсят все по-рядко. УЕФА е на страната на клубовете, не на играчите, защото клубовете са по-печеливши”, обобщава Уил Ван Меган, главен юридически съветник на ФИФПро.

Освен възможните неприятности във връзката играч-клуб, ЕС възнамерява да се намеси и по отношение на дълговете на клубовете, особено на тези от Висшата лига и Примера Дивизион. „Не можем да им забраним да харчат, но можем да ги окуражим да бъдат по-пестеливи”, коментира Андрула Василиу, комисар по образование, култура и спорт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...