Лихвите по кредитите се понижават през октомври

28.11.2017 | 15:15
по статията работи: econ.bg
Средният лихвен процент на заемите, договорени в евро, на месечна база пада с 0,59 пр. п. до 2,47 процента
Лихвите по кредитите се понижават през октомври
Снимка: БГНЕС

През октомври всички нови договори, които банките сключиха с бизнеса и домакинствата в България, са с по-ниска лихва в сравнение със септември.

Ликвидността на банките и слабото търсене на заеми продължава да понижава цената на заемния ресурс като трайна тенденция, показват данните на БНБ. 

Намеренията на кредитните институции да разхлабят кредитните си стандарти сваля още лихвените нива, коментират банкери. Най-голямо е месечното намаление при кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове – с 0,79 пр.п., като средната лихва на заемите към 31 октомври е 2,93% и това е най-ниската лихва при бизнес заемите. Година по-рано договорите за тях са се сключвали при 4,71%. 

Средният лихвен процент на заемите, договорени в евро, на месечна база пада с 0,59 пр. п. до 2,47%, а на годишна – с 4,29 пр. п. През октомври 2017 г. средната лихва по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава на годишна база с 0,79 пр.п. до 3,88%, а по тези, договорени в евро – с 1,57 пр.п. до 3,04%. За месец понижението при големите левови заеми е 0,32 пр.п., а при сключените в евро – с 0,37 пр. п.

Годишният процент на разходите на кредитите за потребление и жилищните заеми в левове минимално се увеличи. През октомври всички нови договори, които банките сключиха с бизнеса и домакинствата в България, са с по-ниска лихва в сравнение със септември, показват предварителните данни на БНБ. 

Ликвидността на банките и слабото търсене на заеми продължава да понижава цената на заемния ресурс като трайна тенденция. Намеренията на кредитните институции да разхлабят кредитните си стандарти сваля още лихвените нива, коментират банкери. 

Най-голямо е месечното намаление при кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове – с 0,79 пр.п., като средната лихва на заемите към 31 октомври е 2,93% и това е най-ниската лихва при бизнес заемите. Година по-рано договорите за тях са се сключвали при 4,71%. Средният лихвен процент на заемите, договорени в евро, на месечна база пада с 0,59 пр. п. до 2,47%, а на годишна – с 4,29 пр. п.

Средната лихва на всички заеми на домакинствата е по-ниска на месечна база, като най-голямо е намалението в новите договори при други кредити в евро – с 1,30 пр.п до 3,03%. На годишна база средният лихвен процент е по-нисък с 0,93 пр. п. 

В края на миналия месец средната лихва на заемите за потребление в левове спада на годишна база с 0,89 пр.п. до 8,06%, а по тези в евро – с 1,90 пр.п. до 4,56%.

При жилищните кредити в левове средният лихвен процент намалява с 0,75 пр.п. до 3,87%, а по жилищните кредити в евро – с 1,04 пр.п. до 4,08%. През октомври средният лихвен процент по заемите за потребление на месечна база спада с 0,02 пр.п., а по тези в евро – с 0,39 пр.п. При жилищните кредити в левове той намалява с 0,01 пр.п., а при жилищните кредити в евро – с 0,10 пр.п. 

Годишният процент на разходите (ГПР), който включва всички разходи при обслужването на заема, при заемите в левове за потребление и при жилищните кредити се увеличава през октомври на месечна база. Повишението е съответно 0,06 пр. до 10,40% и с 0,01 пр. п. до 4,31%.

ГПР при заемите за потребление в евро за един месец намалява с 0,51 пр.п. до 5,24%. През октомври годишният процент на разходите по жилищните кредити в евро е по-нисък спрямо септември с 0,13 пр. п. и пада до 4,42%, като за година намалението е с 1,17 пр. п.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 15.02   360 г. – Осветена е първата църква на мястото на днешната "Света София" от император Констанций II и по онова време е известна като Голямата църква в...