От 11.05.2011 г. стартира работна група, която ще започне изготвянето на браншови стандарт за лютеница и кетчуп. В работната група ще има представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, технолози и научни работници. Изработването на стандарта е по инициатива на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и цели да зададе минимални прагове на качество и хранителна стойност на продуктите, както и да гарантира традиционния вкус на българската лютеница.
В различните рецептури по браншови стандарт ще се съдържат само естествени продукти и ще бъде забранено влагането на консерванти, оцветители и подобрители.
Българската агенция по безопасност на храните и Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци ще изготвят програма за мониторинг и контрол, като изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов коментира, че контролът за изпълнение на стандарта ще бъде безкомпромисен.
БАБХ ще предприеме необходимите стъпки, за да защити българската лютеница като традиционен продукт пред Европейския съюз.
Ще бъде създадено лого за браншовия стандарт за лютеницата и кетчупа, който ще гарантира качеството на продукта. Новият стандарт ще бъде изготвен за около три месеца и ще бъде въведен в производство в началото на есента, когато ще се използват зеленчуците от новата реколта, съобщиха от агенцията.