МИЕТ: Проблемите на ВМЗ не са от днес

23.01.2013 | 18:19
по статията работи: Петър Чернев
От КНСБ искат да бъдат осигурени допълнителни поръчки за завода
МИЕТ: Проблемите на ВМЗ не са от днес

ВМЗ-Сопот е управлявано некомпетентно през последните 20 години и днешното му състояние е следствие от това. В тези години дружеството неизменно е работило на загуба, като тя достига най-големи размери през 2008 г. – именно в периода на управление на Тройната коалиция. При смяната на правителството през 2009 г. оръжейният завод е оставен без нито един договор и с огромни задължения към НАП. Това посочват от принципала на ВМЗ - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

От там допълват, че изваждането на дружеството от забранителния списък за приватизация ще спести повече от половин година за приемането на нова стратегия от Народното събрание и ще ускори приватизационния процес. Раздържавяване по такъв начин не означава липса на критерии към потенциалните купувачи и защита за работниците. Подробни критерии за участие в процедурата ще бъдат изработени от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол – орган, в който са представени всички парламентарни политически сили и в който ГЕРБ има трима от седем членове.

Най-доброто бъдеще за ВМЗ е оздравяване на компанията и бързо обявяване на нова приватизационна процедура. Правителството и МИЕТ работят активно това да се случи по най-добрия начин, посочват от министерството. 

 

Начинът на приватизация на „ВМЗ” ЕАД ще се определи от парламента. Във всички случаи обаче ръководството на КНСБ подчертава, че трябва в максимална степен да се обърне внимание на социалните клаузи. Социалните ангажименти в предлаганата от мениджмънта на фирмата т.нар. „оздравителна програма” липсват. Предлагат се единствено санкцията съкращаване на персонал, обясняват от синдиката. 

От там припомнят, че са получили първоначална информация за предстоящите преговори за оптимизиране дейността на дружеството. Тя обаче съдържа единствено предложение за съкращаване на 900 души персонал, но не и програма за оздравяване на дружеството. "Оптимизацията на персонала не е единственото действие, за което може да се мисли. Тя е елемент от общия ред по спасяване на предприятието. Необходимо е да се осигурят нови, допълнителни поръчки", посочват от КНСБ.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 01.08   527 г. – Юстиниан I става самостоятелен владетел на Източната Римска империя. 902 г. – Арабите, оглавявани от династията Аглабиди, завладяват последната...