МС прие спирането на ACTA

15.02.2012 | 13:10
по статията работи: Петър Чернев
Оттеглянето от споразумението е наш успех, заяви премиерът
МС прие спирането на ACTA
Снимка: Булфото

Министерският съвет прие решение за спиране на процедурата по сключването от страна на България на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането ACTA. С това на практика България спира всякакви действия по влизането в сила на споразумението, включително по ратифицирането му. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Спирането на ACTA е наш успех. Законодателство ни е хармонизирано, добро и достатъчно ефективно, за да се налага да подписваме подобни споразумения", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус”. Той съобщи, че евродепутатите на ГЕРБ в Европейския парламент ще гласуват против споразумението.

"Това решение не е както някои побързаха да го изкоментират - изчакване да видим какво ще направят другите, за да се съобразим, то е заявяване на нашата позиция, която ние ще трябва да я отстояваме и защитаваме в Брюксел пред колегите си", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Вероятно тази ни позиция ще бъде критикувана от международни организации. Надявам се тогава колегите от опозицията да нямат пак претенции по тази тема", добави министърът.

"Отказът от приемането на АСТА не вреди на репутацията на България", добави Трайков, цитиран от БТА. Той обави, че при казуса със споразумението са станали известни съображения с документа, които в предишните пет - шест години не са били обект на голям обществен интерес. Германия на заседание на правителството решава да го подпише, но после се отказва и обяви, че ще чака решение на Европарламента. Полша и Чехия започнаха ратификационна процедура и сега я спират.

"Наистина, не прави добро впечатление, че на европейските съвети точката за АСТА се вкарва на заседанието на министрите на земеделието, които просто, не й обръщат внимание", посочи Трайков.

Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет услуги заяви, от асоциацията са доволни от решението на правителството.

"Коалиция за България" иска парламентът да приеме декларация, в която ясно се заявява, че няма да ратифицира търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Това каза пред журналисти депутатът от левицата Петър Курумбашев. Те са внесли в Народното събрание проект на такава декларация.

"Нещо много се препълни фризерът в Министерския съвет. Какво означава замразяваме процедурата - това означава, че утре може да се размрази, не означава, че ние се отказваме да ратифицираме споразумението АСТА", посочи Курумбашев.

Припомняме ви, че по време на пресконференция вчера министър Трайков пое вината за включването на страната в споразумението. В допълнение той призна, че е подценил въпроса, но същевременно отрече решението за включване да е било взето прибързано.

В края на месец януари стана ясно, че българският посланик в Япония е подписал ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение за борба с фалшифицирането). Това действие беше посрещнато с широка вълна на недоволство у нас. Голяма част от него беше насочена срещу министър Трайчо Трайков, който внесъл документа по време на едно от заседанията на правителството миналата година. От своя страна началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев обяви своята подкрепа за споразумението и обясни, че то няма да доведе до цензура в интернет.

Междувременно голяма част от лидерите на опозиционните партии се обявиха за това документът да не бъде ратифициран от НС и премиерът Бойко Борисов да оттегли подкрепата си за него. Повече за различните мнения по казуса може да прочетете тук. Докато течаха споровете в публичното пространство, в социалната мрежа Facebook се появиха няколко групи, насочени срещу споразумението. В крайна сметка позицията на управляващата партия се смекчи и през миналата седмица стана ясно, че следенето в интернет може и да не се случи.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...