Мандра замърси язовир в Разградско

19.08.2010 | 10:28
по статията работи:
Разследва се и втори сигнал за отровена риба в язовира
Мандра замърси язовир в Разградско

Служители на РИОСВ - Русе връчиха тази седмица предупредителен протокол на собственика на мандра, замърсяваща язовира в разградското село Хърсово. Констатациите от взетите проби показват, че има показатели на водите над нормата, които не отговарят на изискванията. На собственика Симеон Вангелов ще бъде наложена месечна санкция заради зле работещото пречиствателно съоръжение на мандрата, обясниха от РИОСВ. Размерът на санкцията ще бъде изчислен по специална методика, в зависимост от показателите. Даден е срок до края на месеца собственикът на мандрата да приведе пречиствателното съоръжение в съответствие с изискванията, иначе ще се стигне до затваряне на млекопреработвателното предприятие, съобщиха от РИОСВ.

Образувано е и досъдебно производство заради втори сигнал за отровена риба в язовира. Разследването се води засега срещу неизвестен извършител, който в периода от 8 до 15 август е изхвърлил замърсени води и вещества във водоема, съобщи в. "Форум". Търси се наказателна отговорност на ръководител на предприятие или друго длъжностно лице, което е допуснало да се извърши нарушение на правилата, установени със специален закон за запазване на рибата и другите водни организми и е изхвърлило замърсени води или вещества, които с количеството или със свойствата си могат да увредят на рибата. Наказанието, предвидено по този текст на НК, е лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от сто до триста лева.

Две проверки са извършени досега на язовира, и двете след подаден сигнал за отровена риба. При първата на опашката на язовира са открити около 150 мъртви риби, от вида сребриста каракуда.

При втората проверка отново е имало мъртва риба на същото място, съобщи д-р Николай Инков, началник Териториално звено „Рибарство и контрол" - Разград. Той заяви, че чака резултатите от взетите проби, за да се пристъпи към административно-наказателни мерки.

От РИОСВ - Русе още при първата проверка са установили, че в язовир „Хърсово", чрез суходолие, се заустват отпадъчните води на млекопреработвателно предприятие в село Самуил, експлоатирано от „Булмилк - 2010" ЕООД - град Търговище. Пречиствателната станция на предприятието не е работела и отпадъчните води от производството, непречистени, са се изливали в суходолието, откъдето постъпват в язовира.

Взети са водни проби от изхода на пречиствателните съоръжения и от три точки на язовир „Хърсово". Изпитват се показателите: активна реакция, неразтворени вещества, общ азот, общ фосфор, химическа и биологична потребност от кислород на водата (ХПК и БПК), екстрахируеми вещества и хлориди.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...