Масов мор на пчелите в силистренско

08.05.2014 | 13:46
по статията работи: Елица Елефтерова
Пчеларите предполагат, че близките ниви са пръскани с препарати, вредни за насекомите
Масов мор на пчелите в силистренско
Снимка: Sxc.hu

За масов мор на пчели сигнализираха пчелари от силистренското село Зафирово. Стопаните се съмняват, че насекомите са отровени от препарати за растителна защита, с които са пръскани близките ниви.

Мариана и Васил Лазарови стопанисват около 100 пчелни кошера. От десетина дни обаче пчелите им масово измират. Същото е положението и в останалите пчелини в селото.

“Голяма смъртност има, не знам към кого да се обърнеm, кого да набедим, не знам какво да кажа”, коментира пчеларят Васил Лазаров.

 

Д-р Димитър Ангелов – участъков ветеринар, посочва че пчелите просто излизат сутрин на паша и не се прибират в пчелните семейства, падат на земята, дезориентирани се, с манежни движения, с разперени крилца, не могат да се върнат.

Пчеларите предполагат, че близките ниви са пръскани с препарати, вредни за насекомите и това е причината за бедствието. Друг пчелар от селото Христо Илиев посочва, че преди 4-5 години се случило пак същото. Тогава обаче е бил вдигнат голям шум и арендаторите са сменили препарата, който е имал 3-4 дни карантинен период, а пчелите са били спасени.

“След като изпратим лабораторни изследвания и се установи каква е причината – дали от заразно естество, или интоксикации, тогава вече можем да предприемем съответните мерки, но бедата е там, че това се наблюдава повсеместно по всички пчелини”, обяснява Д-р Димитър Ангелов .

Пчеларите са сигнализирали Агенцията по храните и са организирали подписка с искане институциите да следят по-строго с какви препарати се третират земеделските култури.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...