Медицински факултет и Медицински университет - София честват век от създаването си 2

01.11.2017 | 09:40
по статията работи: econ.bg
Училището е създадено с указ на Цар Фердинанд от 6 ноември 1917 г. като факултет на Софийския университет
Медицински факултет и Медицински университет - София честват век от създаването си

Всяка институция, подобно на човек се ражда, развива и създава история, която дава нейния облик и престиж.

Най-старото училище за висше медицинско образование в България – Медицинският факултет в София, навършва 100 години. То е създадено с указ на Цар Фердинанд от 6 ноември 1917 г. като факултет на Софийския университет. С това се поставя началото и на Медицински университет – София.

Първите клинични бази на Медицинския факултет са “Александровска болница” и “Майчин дом”, а за предклинична е определена Първа мъжка гимназия. 

Обучението на първите студенти започва на 11 април 1918 г. с лекции по физика и зоология. През 1950 г. Медицинският факултет е отделен от СУ „Св. Климент Охридски“. Заедно със Стоматологичния и Фармацевтичния факултети влиза в състава на създадената Медицинска академия, преобразувана през 1954 г. във Висш медицински институт. От 1972 г. ВМИ-София влиза в състава на Медицинска академия, която включва всички медицински висши училища в страната, ИСУЛ и Националните медицински центрове. ВМИ-София е възстановен като самостоятелно висше училище през 1990 г. и с указ на 37-мо Народно събрание прераства в настоящия Медицински университет – София. 

В неговата структура влизат факултетите по медицина, дентална медицина, фармация, обществено здраве, един департамент, два медицински колежа и 14 университетски болници. От създаването на факултета до 2017 г. са дипломирани 39,503 лекари, от които 2,966 чуждестранни от над 80 страни. Понастоящем в Медицински факултет се обучават 3,350 студенти, от които 1800 чуждестранни и над 2000 лекари специализанти от цялата страна. Впечатляващ е и настоящият брой на студентите в МУ-София – над 8500.

Медицински факултет – София е безспорен лидер в обучението на студенти и лекари специализанти в страната, има съществен дял в обучението  на студенти от факултетите по дентална медицина, фармация и медицинските колежи. През тези 100 години факултетът се превърна в символ на знаещи и можещи хора,  на умове, които непрекъснато търсят, даряват знания и здраве. Благодарение на високото качество на преподавателската и научна дейност, Медицинският факултет и Медицинският университет – София неизменно заемат водещо място сред сродните висши училища според Рейтинговата система на университетите. Завършилите медицина в МФ - София са най-конкурентноспособни на пазара на труда - безработицата сред тях е под 1% и над 90% се реализират успешно  в България и чужбина.

„Всичките 8500 студенти на университета и неговите 2300 преподаватели и служители са обединени от една обща цел – създаване на ново висококачественно поколение медицински служители“, заяви ректорът на Медицински университет проф. д р Виктор Златков.

"Да запазим и развиваме високите стандарти в обучението и научните изследвания, завещани ни от нашите предшественици е основна цел в ежедневната ни работа" посочи деканът на Медицински факултет чл.-кор. проф. д-р Иван Митов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...