Министър Петков: Законът за социалните услуги ще подобри тяхното качество и достъпност

21.09.2018 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Законопроектът на Министерството на труда и социалната политика предвижда да се създаде Агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социални услуги, ще разработи стандарти за тяхното качество и ще следи дали се спазват п
Министър Петков: Законът за социалните услуги ще подобри тяхното качество и достъпност
Снимка: Пресцентър на МТСП

Новият Закон за социалните услуги предвижда да се подобри процесът на планиране на услугите на национално ниво. Акцент в проекта е повишаването на качеството на услугите, подобряването на квалификацията на професионалистите в тях и осигуряването на по-добра достъпност. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на пресконференция в Ямбол след посещението си в Комплекса за социални услуги за деца и възрастни в града. 

Заедно с кмета на община Ямбол Георги Славов и народния представител Юлиян Папашимов той се запозна със служителите, потребителите и дейността на Център за обществена подкрепа „Усмивка”, Дневен център за деца с увреждания „Дъга”, Център за социална рехабилитация и интеграция и Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи.

Законопроектът на Министерството на труда и социалната политика предвижда да се създаде Агенция за качеството на социалните услуги, която ще лицензира доставчиците на социални услуги, ще разработи стандарти за тяхното качество и ще следи дали се спазват правата на потребителите им. Агенцията ще осъществява и последващия контрол, като съблюдава дали се спазват стандартите за качество и ще контролира ефикасността на услугите, каза министър Петков. Много е важно да има индивидуална оценка на потребностите на всеки потребител. Достъпността на услугите ще се разшири чрез регламентирането на общодостъпни услуги, свързани с консултиране, информиране, помощ при упражняване на права, обясни той. 

По данни на МТСП социалните услуги, които са държавно делегирана дейност, са 1322. Много услуги стартират като проекти, но тяхната устойчивост се осигурява, като преминават към финансиране от държавния бюджет. Годишният разход, насочван към общинските бюджети за тази държавно делегирана дейност, е над 230 млн. лв. годишно, подчерта министър Петков. Той добави, че МТСП търси възможности, за да се осигури по-високо заплащане на работещите в социалните услуги. 

Той подчерта, че акцент в законопроекта за социалните услуги се поставя и върху професионалистите в сектора. Предвиждат се обучения и стимули за професионално развитие на заетите в сферата на социалните услуги. Законопроектът предвижда основен доставчик на услуги да са общините с активното участие на неправителствения сектор. Много разчитаме на общините като партньор, подчерта министър Петков. Той поясни, че законопроектът за социалните услуги цели да обедини и регламентира всички добри практики в този сектор. 

Министър Петков каза още, че до 15 октомври законопроектът за социалните услуги ще бъде готов за обществено обсъждане. В отговор на журналистически въпрос той каза, че МТСП се стреми в най-скоро време да внесе Закона за хората с увреждания за разглеждане от правителството. Правим и невъзможното, за да ускорим сроковете, каза министър Бисер Петков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 29.02   1288 г. – В Шотландия се приема закон, според който на 29 февруари жена може да предложи брак на мъж. 1712 г. – В Швеция този ден е последван от 30 февруари,...