Митовете са реалност: Nokia пуска телефони с Android 2

24.02.2014 | 13:10
по статията работи: Георги Тотев
Финландския мобилен гигант ще предлага три модела с операционната система на Google
Митовете са реалност: Nokia пуска телефони с Android

От месеци насам се тиражираха активно слуховете, че финландския мобилен гигант Nokia ще пусне на пазара свои телефони с Android операционна система. Мнозина определиха спекулациите, че финландската компания ще изневери на Windows и тяхната Windows Phone (WP), като мит и врели некипели, но в крайна сметка се оказа, че и митовете могат да станат реалност, след като от Nokia обявиха цели три телефона под Android OS.

На пазара ще се появят Nokia Х, Х+ и XL, които ще работят под операционна система Android, но специално прекроена за Nokia. Х и Х+ ще са устройства с 4-инчови екрани, докато XL ще разполага с 5-инчов IPS дисплей. Х+ се различава от Х с допълнителна RAM памет и възможността за добавяне на още вътрешна памет. Все още обаче не е ясно в какво точно се изразява, като технически характеристики, последната информация.

По време на Световния мобилен конгрес, който се провежда в момента, и на който бе оповестена информацията за новите телефони на Nokia, от финландската компания заявиха, че новите смартфони ще бъдат облагодетелствани от софтуерната екосистема на Android, но в същото време ще се различават от повече устройства с тази операционна система.

Една от основните разлики, за които става въпрос е, че Nokia Х, Х+ и XL ще разчитат на облачните услуги на Microsoft, а не на тези на Google. Освен това, устройствата ще разполагат и с много от приложенията, които в момента ползват потребителите на Nokia под Windows Phone. С други думи, Nokia се дистанцира от Google, доколкото е възможно, въпреки че ползва тяхната операционна система.

Не е учудващ и факта, че потребителския интерфейс на новите телефони изглежда като комбинация между Android и Windows Phone. Един поглед върху екрана на тези нови смартфони е достатъчно, за да бъде забелязана характерната за WP подредба на приложенията, които са и изобразени под формата на яркоцветни правоъгълници. Въпреки това ясно се откроява и типичната за Android лента с известия, както и някои познати папки и уиджети.

Устройствата от Х серията обаче, за съжаление, няма да имат достъп до Google Play Store или специфични за Google приложения като Gmail, Chrome и Google Maps. Въпреки Microsoft-ския фокус в устройствата обаче, новите Nokia смартфони ще могат да ползват много от приложенията направени за Android. Естествено някои от тях ще трябва да бъдат прекроени за изкривената версия, с която ще работят новите Nokia телефони.

Колкото до цената на новите устройства е, Х серията от смартфони ще е по-достъпна от Lumia серията на Nokia, а телефоните ще получат глобално разпространение. В САЩ Nokia Х ще се продава за 125 долара, Х+ за 135, а XL ще е наличен за сумата от 150 щатски долара. За европейския пазар цените са както следва 109 евро за XL, 99 за Х+ и скромните 89 за Х.

По информация на The Verge, Nokia Х е спартански оборудван откъм хардуер. Устройството разполага с оскъдните 4GB вътрешна памет и 512 MB RAM. Х ще поддържа обаче допълнителни microSD карти памет, както и две SIM карти, а камерата на телефона е едва 3-мегапикселова.

По всичко личи, че с новата си линия смартфони Nokia се цели в продажбите в ниския ценови клас и няма намерение да мери сили с най-големите и силни играчи сред производителите на Android телефони.

Тепърва ще разберем какъв ще е ефектът на този интересен ход от страна на финландската компания. Решението им, за мнозина, е дръзко и експериментално, но от компанията са категорични, че това е една от посоките на развитие, които възнамеряват да следват.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...