Михаил Миков е председателят на 42-рото НС

21.05.2013 | 12:00
по статията работи: Петя Бързилска
За депутата от "Коалиция за България" гласуваха 118 народни представители
Михаил Миков е председателят на 42-рото НС

Михаил Миков е избран за председател на 42-рото Народно събрание. За депутата от "Коалиция за България" (КБ) гласуваха 118 депутати, а 97 бяха "против". Депутатите от "Атака" не участваха в гласуването.

За Цецка Цачева от ГЕРБ гласуваха 96 народни представители, 117 бяха "против”, един се въздържа. Депутатите от "Атака" не участваха и в това гласуване.

Това стана с проект за решение за избиране на председател на Народното събрание. Има съгласието на представителите на парламентарно представените групи, обяви преди това Стефан Данаилов.

Същевременно Мая Манолова и Христо Бисеров бяха избрани за зам.-председатели на Народното събрание, предаде агенция "Фокус”. Двамата бяха избрани със 115 гласа „за”. ГЕРБ и "Атака" не предложиха кандидатури за зам.-председатели на парламента.

Решението за избиране на председател на Народното събрание е според чл. 76 ал 3 от Конституцията. Гласуването бе явно. Избраният кандидатът е с най-много гласове, но не по-малко от половината, плюс 1 глас. 

Предложението на ГЕРБ за председател на Народното събрание бе Цецка Цачева. 

Кандидатурата на БСП бе Михаил Миков.

Според Станишев Миков е парламентарист по душа и ще гарантира контрол и взискателност към изпълнителната власт и ще има активен диалог, както и ще има периодична отчетност.  Самият Миков подчерта, че настоящият момент е изключително труден за България и новият парламент започва работа в момент на изпитание за страната, за гражданите и за институциите.

Самият парламент се учреди след оспорвано състезание, което със сигурност ще се отрази неговата работа.

"Имаме трудната задача да върнем достойнството на българския парламент", добави той. Той увери, че ще има нови отношения между законодателна и изпълнителна власт чрез парламентарен контрол.

Миков се надява да няма политическа фракция или народен представител, които да приемат тезата за Европа на две скорости. На финала той посочи, че никой няма илюзията, че ще бъде лесно да се работи в това НС, но поиска от колегите си да бъдат внимателни при употребата на парламентарния език, за да не дават лош пример на децата.

"Надявам се, че ще опровергаем скептиците и 42-то НС ще бъде необходимия на българските граждани парламент", добави Миков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...