Младежката безработица в ЕС е скочила с 50% от началото на кризата

10.09.2012 | 16:16
по статията работи: Петя Бързилска
Програма "Еразъм за всички" за периода 2014-2020 г. ще играе централна роля в новата стратегия за младежта
Младежката безработица в ЕС е скочила с 50% от началото на кризата

Безработицата сред младите хора на възраст между 15 и 24 години в ЕС е скочила с 50 % от началото на кризата. От средно 15 % през февруари 2008 г. до 22,5 % през юли тази година, показва публикуван днес доклад за младежта в ЕС, изготвян на всеки три години от Европейската комисия (ЕК).

Според последните данни, публикувани от Евростат миналата седмица, най-високи проценти са отбелязани в Гърция (53,8 %) и Испания (52,9 %). В ЕС над 30 % от младите безработни са били без работа за повече от година.

Докладът за младежта в ЕС призовава заетостта, социалното приобщаване и здравето и благоденствието на младите хора да се превърнат в основни приоритети на европейската политика за младежта, предаде ЕК. В доклада, се подчертава, че ЕС и държавите членки трябва да полагат повече усилия за подкрепа на младите хора, които са най-силно засегнати от икономическата криза.

"Силно съм обезпокоена от последиците от кризата върху младите хора, тъй като прекалено много от тях са застрашени от социално изключване и бедност. Младите хора са нашето бъдеще и аз съм твърдо решена да работя за укрепването на нашите политики и програми в областта на образованието, обучението и младежта, за да имат те по-големи шансове за намиране на работа и по-добри възможности в живота", заяви Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

В доклада се посочват положителни тенденции по този въпрос. Почти всички държави членки прилагат стратегията на ЕС за младежта, която има за цел създаването на повече и по-добри възможности за младите хора и насърчаването на активното гражданско участие, социалното приобщаване и солидарността.

От публикуването на предходния доклад през 2009 г. насам, държавите членки са укрепили инициативите в областта на образованието, заетостта и предприемачеството, насочени към младите хора. Нивото на участие на младите хора в сдружения и социални движения е останало високо.

„Еразъм за всички“, предложената нова програма за образованието, обучението и младежта за периода 2014—2020 г., ще играе централна роля в новата стратегия на ЕС за младежта. Новата програма предвижда значително увеличение на финансирането, което ще даде възможност до 5 милиона души да получат безвъзмездни средства от ЕС за учене, обучение или доброволческа дейност в чужбина, т.е. почти два пъти повече в сравнение със сега, по линия на програмите за периода 2007—2013 г.

В „Пакета за заетостта“ на Комисията от април 2012 г. се подчертава необходимостта от това държавите членки да концентрират усилията си върху създаването на работни места и заетост, а не само върху мерките за бюджетна дисциплина. За да улесни мобилността на работната сила, ЕК възнамерява да развие своя EURES портал за работни места, който позволява лицата, търсещи работа да открият вакантни работни места в чужбина.

Преди края на годината Комисията ще представи предложение за препоръка на Съвета относно „гаранциите за младежта“. Целта е да се гарантира, че всички млади хора започват да работят, да следват или да се обучават в срок от четири месеца от напускането на училище. Освен това Комисията ще започне консултации с работодателите и синдикатите относно рамка за качество на стажовете, съобщават от ЕК.

Комисията насърчава също така държавите членки да използват по-добре Европейския социален фонд в подкрепа на създаването на работни места, а групите за действие на Комисията понастоящем подпомагат осем държави членки (Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Португалия, Словакия и Испания), където процентите на безработица сред младите хора са най-високи. Те им оказват подкрепа при разпределянето на структурните фондове на ЕС на обща стойност 7,3 милиарда евро, от които би трябвало да се възползват 460 000 млади хора.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...