Младежката безработица у нас е намаляла с 6 % през последните три години

30.05.2017 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Това показва данни от прилагането на тригодишната гаранция за младежта, заяви пред журналисти социалният министър Бисер Петков
Младежката безработица у нас е намаляла с 6 % през последните три години
Снимка: БГНЕС

През последните три години броят на безработните младежи до 24 години у нас е намалял с 6 %. Това показва данни от прилагането на тригодишната гаранция за младежта, заяви пред журналисти социалният министър Бисер Петков. Според Петков страната ни трябва да фокусира работата си върху тези младежи, които нито работя, нито учат.

На международна конференция в София внимание бе обърнато на младите. Безработицата при младежите е намаляла през последните години, заяви социалният министър. Едно от причините за положителния успех е в това, че от няколко години България създаде мрежа от младежки медиатори. Тяхната основна цел е свързана с това да повишат информираността на младите за това как могат да се реализират на трудовия пазар. През следващите години внимание ще се обърне на тези младежи, които нито учат, нито работя. 

"Положителното е, че заетостта сред младежите нараства, респективно намалява коефициента на безработица. Това, което беше посочено в конференцията, и което ще бъде адресирано с нашите бъдещи действия е към тази група безработни младежи, които не учат, съответно не работят и не желаят да работят т.е. не са се регистрирали в бюрата по труда" , посочи Бисер Петков - министър на труда и социалната политика.

Според проф. Победа Луканова от Института за икономически изследвания към БАН, редица са факторите и причините, заради които младите не желаят да започнат работа или да учат. 

"Относителният дял на неактивните е доста висок, повече от 2/3 от тази група. Очевидните причини за това могат да се предположат", посочи още тя.  

"Като заетост, заетост например в сивата икономика, поради която никой не се обявява, не се припознава като зает. Изчакване период за емиграция или за вътрешна трудова миграция от малкия град към големите градове и столицата, или просто отлагане по някакви причините на трудова реализация", заяви проф. д-р Победа Луканова - БАН. 

Последните данни показват, че над 30% от младежите, които са започнали работа, продължават да работят и след изтичането на първите 6 месеца. Според социалния министър Бисер Петков страната ни трябва да продължи политика за информираност на младите и да повиши техния интерес към реализацията на трудовия пазар.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 28.02   364 г. – Валентиниан I е избран за римски император. 1799 г. – Официално е утвърден като град Бърлингтън (Масачузетс). 1813 г. – Битка при Лайпциг: В...