Млекопроизводители протестират срещу ниските изкупни цени на млякото

12.11.2014 | 19:58
по статията работи: Георги Велев
Хората едвам смогват да свършат работата, а парите не стигат
Млекопроизводители протестират срещу ниските изкупни цени на млякото

Млекопроизводители и животновъди от страната затвориха пътя от Ямбол към Лесово в сряда. Те протестираха срещу ниските изкупни цени на млякото и условията, при които са поставени от години. От земеделското министерство обещаха преговори и решение на проблемите им.

В протеста се включиха над 100 души от цяла Южна България. Исканията им са гарантирани цени, защита на родното производство, изплащане на субсидиите и компенсации от държавата за литър мляко. Изкупната му цена сега е 50-60 стотинки на литър.

„Ниските изкупни цени и на животните, и на млякото ни доведоха до такова положение, че всеки месец трябва да продаваме по няколко животни, за да си докараме заплати”, обясни животновъдът Живко Гинчев пред bTV.

След 20 години работа в стопанство с 240 животни Йордан Парушев е готов да захвърли всичко. „Като си премахна данъци, осигуровки и заплати, аз си отивам с 500 лв. месечно. Сега са 7 човека, съкратил съм трима, аз съм тракторист и почти всичко останало. Моето ежедневие е пълен хаос, обясни животновъдът.

За него също така няма и почивен ден, а всеки ден става в 4:00 часа. Според него ниската изкупна цена на млякото е само един от многото проблеми през годините. „Ако има правила, всеки да си знае правилото производител-преработвател-търговец, тогава ще сме горе-долу добре", смята Йордан Парушев.

„В момента готвим наредба за договорни отношения между изкупвачи и млекопроизводители, в който ще бъде посочено всичко, което българския фермер иска", увери директорът на Дирекция „Животновъдство" в Министерството на земеделието Златка Възелова.

Експерти от ведомството обещаха на протестиращите диалог и правила, които да изправят бранша на крака.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...