Мърдок: Шепа журналисти са виновни за медийния скандал

26.04.2012 | 17:31
по статията работи: Лили Бончева
Заради скандала с News of the World британският премиер Дейвид Камерън назначи специален съдебен панел, който да разследва журналистическите стандарти във Великобритания
Мърдок: Шепа журналисти са виновни за медийния скандал

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок заяви, че журналистите, работили във вече закрития британски таблоид News of the World, са виновни за скандала с подслушването на телефони на жертви на престъпления, предаде агенция "Ройтер".

В изслушването пред Британския висок съд Мърдок отново защити тезата на ръководството на своята медийна империя News Corporation, че скандалът е бил причинен от само няколко репортери, които "страдат от липса на морал". Той дори призна, че "не се е грижил добре" за таблоида. Цялата афера засегна и други медии, собственост на магната.

Той обаче не отговори на по-конкретно зададени въпроси напълно точно, като показа видимо раздразнение. "Визирам и човек, който е приятел на журналистите от News of the World”, намекна Мърдок, говорейки косвено за Том Кроун – юрисконсулт на News of The World, който обвини сина на Рупърт Мърдок – Джеймс, в лъжесвидетелстване.

Заради скандала с подслушването на телефони от News of the World, който избухна през лятото на 2011 година, британският премиер Дейвид Камерън се принуди да назначи специален съдебен панел, който да разследва журналистическите стандарти във Великобритания.

Общественият натиск върху Мърдок стана особено голям, след като се разбра, че аферата е много голяма - с подслушвани разговори на обикновени хора, жертви на престъпления, и по-високопоставени лица, имащи за цел да предизвикат сензация. Някои критици във Великобритания дори обвиниха Дейвид Камерън, че пази Мърдок, тъй като с помощта на неговата медийна група е спечелил премиерския пост.

Във вчерашното изслушване на Мърдок той категорично отрече да се е опитвал да влияе на който и да е от премиерите на Великобритания по някакъв начин.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...