НАП предлага да се подават данъчни декларации с ПИК

12.11.2014 | 14:12
по статията работи: Георги Велев
За да се използва персонален идентификационен код за това обаче трябват законови промени
НАП предлага да се подават данъчни декларации с ПИК

През 2015 г. НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с персонален идентификационен код  (ПИК). От приходното ведомство вече работят върху най-новата електронната услуга, но преди пускането й трябва да бъдат приети законодателни промени, които да позволят идентифицирането на подателя на декларацията чрез ПИК, а не само с електронен подпис.

До момента в цялата страна са издадени безплатно над 220 000 персонални кодове. Клиентите на НАП са направили с тях над 2,5 млн. онлайн операции с тях, съобшиха от приходната агенция. Най-често ПИК се използва за справки за задължения към бюджета и при издаване на удостоверения, допълват от приходната агенцията.

В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.

Клиентите на НАП могат да получат безплатно  своя ПИК в офиса на агенцията по постоянен адрес или по регистрация за фирмите.
За момента не е ясно кога тези законови промени ще бъдат факт. Правителството също така обсъжда и варианти за сливане на НАП с Агенция „Митници“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...