НДК е пред фалит, твърди бившият му генерален директор

26.11.2012 | 17:17
по статията работи: Ивелина Георгиева
Необходим е ремонт на сградата на Двореца, но той ще коства много средства
НДК е пред фалит, твърди бившият му генерален директор

Националният дворец на културата (НДК) е пред фалит и не реализира никаква дейност, заяви бившият генерален директор на един от символите на София Христо Друмев, предаде БГНЕС. Изказването си той направи в рамките на днешното откриване на конференцията „Софийска архитектурна седмица 2012“, по време на провелото се обсъждане за бъдещето на НДК.

Форумът беше с участието на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и новото ръководство на Националния дворец на културата.

По думите на Христо Друмев той се е превърнал в „рентиерска организация“ и всички реализирани приходи са главно от наеми. Според бившия директор в емблематичната сграда вече не се развива културна дейност и не се провеждат международни фестивали и конференции.

Думите на Друмев идват повече от година, след като той беше освободен от поста си заедно с цялото ръководство на НДК вследствие на решението на Министерски съвет от май 2011 г. Дворецът да стане държавно акционерно дружество. Беше решено то да се управлява от едноличния собственик на капитала и от новоназначен Съвет на директорите. По думите тогава на министъра на финансите и вицепремиер Симеон Дянков на старото ръководство беше дошло "време да си почива", а дотогавашният генерален директор беше заподозрян в злоупотреби.

Според Христо Друмев бъдещето на архитектурния паметник не трябва да се обсъжда, без да се поставят на преценка неговите минало и настояще. Особено, след като през годините НДК много пъти е бил отличен като водещо културно средище в световен мащаб и че от 1991 г. насам е на пълна самоиздръжка, финансирайки около 1000 събития годишно с около 1 млн. посетители.

След като обаче в навечерието на тридесетгодишнината на Двореца цялото му ръководство беше уволнено, заедно с творческо-стопанския му съвет, по мнението на Друмев днес е смешно да се говори, че архитектурата търси култура.

Бившият генерален директор на културния паметник заяви, че разполага с таен одитен доклад на НДК от юни 2012 г., в който е упоменато, че към 31 март с.г. в годишния финансов отчет е отбелязано, че дружеството е на загуба от 6,3 млн. лв. Той заяви, че приходите му в момента са само 5 млн. лв. годишно, главно от отдаване под наем, при 10-12 млн. лв., генерирани при предишното ръководство.

На 17 юли 2012 г. ръководителите на десетте творчески съюза и Съюза на учените са изпратили писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, в което са изразили две искания.

"Първото е НДК отново да мине към Министерството на културата, а не негов принципал да бъде "любимеца на българския народ" Симеон Дянков и второ, веднага да се направи конкурс за неговото ръководство, тъй като старото бе назначено именно с конкурс и обсъждане“, разказа Христо Друмев.

Той разкри и „дълбоката тайна“, че представителите на новото ръководство на НДК получават по 5 хил. лв. месечна заплата.

По време на обсъждането се изказа и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Думите ѝ обаче бяха в съвсем различна посока.

По думите на Фандъкова при всички положения НДК трябва да се реконструира, предадоха от iNews.bg. Тя обясни, че ремонтът на сградата ще струва много скъпо, затова той ще бъде извършен поетапно.

В контекста на кандидатурата на София за Европейска културна столица архитектурният паметник трябва да отговаря на съвременните предизвикателства и форми на култура и изкуство.

Това беше потвърдено и от Делчо Делчев, куратор на „Софийска архитектурна седмица 2012“. Той заяви, че, независимо дали се развива като бизнес модел, или като културна институция, НДК се нуждае от сериозен капитален ремонт, чрез който да се подобрят инсталациите, енергийната ефективност и вътрешните пространства.

По думите му една сграда над 12 дка разгърната площ би надхвърлила два пъти бюджета на Министерството на културата за година. Затова е много важно да започне отсега да се мисли за финансирането на ремонта.

От своя страна Тодор Влайчев обясни в качеството си на представител на ръководството на Националния дворец на културата, че засега то успява да покрие месечните си разходи, но бюджетът не позволява да бъдат предприети по-сериозни ремонти.

Той подчерта, че до този момент са реновирани зала 2 и фоайето към нея, строи се нов билетен център, направени са ремонти на ВиК инсталациите и др. Цялостното обновяване на сградата би струвало стотици милиони.

Кметът Йорданка Фандъкова пък увери, че Столична община е на разположение в подпомагането на намиране на външно финансиране. Според нея обаче всяко добро решение може да се постигне само в партньорство между община, държава и гражданско общество.

Градоначалникът информира още, че в момента се подготвя проект за реконструкция на пространството около НДК, по който общината ще кандидатства още в този програмен период за средства от Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...