НДСВ защити сделката с външния дълг

01.02.2011 | 17:00
по статията работи:
Според "жълтите" оповестения миналата седмица доклад е непълен и погрешен. България не загубила, а спечелила над 1 млрд. лв.
НДСВ защити сделката с външния дълг

Представители на НДСВ и бивши членове на кабинета на Симеон Сакскобургготски (2001 - 2005 г.) отхвърлиха всички оценки финансовия министър Симеон Дянков, че България е загубила около 1 млрд. лв. от операциите с външния дълг през 2002 г.

На пресконференция днес участваха бившият министър на финансите Милен Велчев, на транспорта Николай Василев, Владимир Каролев, Любомир Дацов, Красимир Катев и Илия Лингорски (последните трима бяха зам.-министри на финансите).

Според "жълтите" оповестения миналата седмица доклад е непълен и погрешен, защото не са взети предвид много ползи за България от операцията с външния дълг, а при изчисленията за загубите е взета нереално ниска норма за дисконтиране на паричните потоци, от които да се изчисляват загубите, информира Дневник.bg.

Допълнителните печалби от сделката с външния дълг на правителството на НДСВ и ДПС са в размер на 1,16 млрд. лева, обяви Велчев по време на днешното събитие, предаде Dariknews.bg. Ето как коментира той намерението на управляващите, подкрепяни от "Синята коалиция", да дават на прокуратурата доклада на сегашния финансов министър Симеон Дянков, в който се говори за загуби от сделката в размер на около 1 млрд. лева:

Тази сделка е давана много пъти на прокурор - сигурно, ако не всяка година, през две години. И виждате какви са резултатите, тоест напълно обективни. Първо, че няма престъпление. Този доклад не излиза случайно точно сега и точно по този начин, защото целта му е да заглуши шума, който трудно може да бъде заглушен от ниските доходи и високите цени, огромната контрабанда и скандали със СРС-та.

Второ, че докладът на "Индъстри Уоч" е неточен и непълен и става още по-неточен след интерпретацията му - неумела или по-лошо - от Министерството на финансите. Трето, в резултат на сделката не само, че не са претърпени загуби, но има и огромни ползи, които ние се опитахме да остойностим, тъй като те се премълчават.

От икономическия екип на "жълтата" партия посочиха, че неостойностените позитиви са около 960 млн. лева за фиска и 200 млн. лева за частния сектор. С тази сделка с външния дълг си поставихме за цел да намалим риска, отбеляза Велчев, цитиран от БТА.

Експертите отбелязват и, че след сделките се покрива Маастрихтският критерий за държавен дълг от 60%, намалени са разходите за лихви и номиналният размер на външния дълг.

От своя страна Красимир Катев коментира, че "Индъстри уоч" не са остойностили всички позитивните ефекти. Той отбеляза и покачването на кредитите за домакинствата и намаляването на лихвите по тях. Икономическият ръст от 4.2 % през 2001 скача на 5.5 % в годината след замяната и след това скача на 6.7 % . Ако ръстът се е вдигнал с 1.5% -2%, аз казвам нека само половината от това да се дължи на замените, заяви той и изрази убедеността си, че след реализирането на сделката кредитните агенции са повишили рейтинга на страната ни, предаде БГНЕС.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов заяви, че ако страната ни не е направила сделките, е щяла да е сред страните с остри проблеми в икономиката и сигурно щяхме да бъдем подложени на допълнителни санкции.

Ако не беше направена тази сделка, растежът нямаше да е толкова голям, приходите в бюджета нямаше да са толкова големи, т.е България по време на кризата щеше да бъде в съвсем различни базови позиции и сигурно дефицитът щеше да е около този на Ирландия. Може би щяхме да бъдем в позицията да бъдат блокирани средствата от ЕС и щяхме да имаме отрицателен растеж, коментира експертът.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...