НСИ отчита подобрение на промишленото производство и на търговията на дребно през ноември

10.01.2017 | 11:55
по статията работи: econ.bg
Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през ноември с 1,6% в сравнение с октомври
НСИ отчита подобрение на промишленото производство и на търговията на дребно през ноември
Снимка: БГНЕС

Проучване на Националния статистически институт (НСИ) отчита подобрение на промишленото производство и на търговията на дребно през ноември 2016 година, както и изненадващо солиден ръст на активността в строителството.

Индексът на промишленото производство в България, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през ноември с 1,6% в сравнение с октомври, когато беше отчетено повишение с 0,3%, като това представлява подобрение на производството за пети от първите единадесет месеца на миналата година.

Спрямо година по-рано календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира солидно повишение от 4,3% (спрямо ноември 2015-а) след растеж от 2,8 на сто през предходния месец.

През ноември увеличение с 2,4% спрямо месец по-рано е регистрирано в преработващата промишленост и с 2,2% в добивната промишленост, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ беше отчетно понижение от 1,3 на сто. На годишна база производството в добивната промишленост нараства с 9,8%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,0% и в преработващата промишленост - с 4,9 на сто.

В същото време индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през ноември е с цели 4,7% над равнището от предходния месец, след като през октомври се понижи с 2 на сто. Това представлява повишение на производството в строителния сектор за пръв път от август насам, когато то отчете месечен растеж от 0,4 на сто. Продукцията на гражданското и инженерно строителство се увеличава с 5,7%, докато продукцията от жилищно и сградно строителство нараства с 3,7 на сто.

На годишна база обаче, строителната продукция регистрира понижение с 3,5%, влошавайки се единадесети пореден месец от началото на миналата година, но след негов спад с цели 14% през октомври.

НСИ представи и своя последен доклад за търговията на дребно през единадесетия месец на 2016-а година. През ноември оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, нараства по съпоставими цени с 0,9% спрямо октомври, когато се повиши с 0,5%, докато на годишна база търговският оборот се увеличи с цели 6,1% след повишение с 2,9% месец по-рано.

Днешните данни предполагат за наличието на стабилизация или дори за ново известно ускоряване на растежа на българската икономика през последното тримесечие на 2016-а година след известно негово забавяне през трите месеца до края на септември.

Преди месец НСИ оповести данни, според които брутният вътрешен продукт на България се повиши през периода юли - септември с 0,7% на тримесечна база и с 3,4% на годишна база - под предварителни оценки за растеж съответно с 0,8% и с 3,5 на сто и след по-добра икономическа експанзия през второто тримесечие от 0,9% на тримесечна и от 3,6% на годишна база.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.01   1582 г. – Русия предава Ливония и Естония на Полша, с което губи излаз на Балтийско море. 1759 г. – Открит е Британският музей. 1892 г. – Джеймс Нейсмит...