НСИ отчита стабилизация на бизнес климата в България в края на годината

30.12.2016 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през декември с 2,3 пункта спрямо ноември
НСИ отчита стабилизация на бизнес климата в България в края на годината
Снимка: под лиценза на creative commons

През декември общият показател на бизнес климата в България остава на нивото от ноември, когато нарасна с 0,6 пункта, показват резултати от последно за годината проучване на Националния статистически институт (НСИ). Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността и в строителството, докато в сектора на услугите и в търговията на дребно се отчита известно понижение.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през декември с 2,3 пункта спрямо ноември, когато регистрира подобрение с 1,9 пункта, в резултат на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. В същото време обаче, осигуреността на производството с поръчки се оценява като леко занижена, което е съпроводено и с понижение очакванията за производствената активност през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, продължава да бъде свързана с несигурната икономическа среда, затрудняващ дейността на 47,4% от промишлените предприятия.

По отношение на продажните цени в промишлеността, преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

През декември показателят "бизнес климат в строителството" се увеличава с 1,2 пункта (след солиден спад с 4,0 пункта месец по-рано) в резултат на благоприятните оценки и очаквания на предприемачите в сектора за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им обаче относно настоящата строителна активност, както и техните прогнози за следващите три месеца са по-умерени.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията в този сектор, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, следван от конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в строителството, по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Националната статистика отчита в края на годината доста силен спад с 5,2 пункта на съставния показател "бизнес климат в търговията на дребно" (след негов скок с 3,2 пункта през ноември) в резултат на влошените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия въпреки типично добрия сезон за продажбите на дребно, свързан с предпразничното пазаруване преди посрещането на Коледа и на Нова година. Техните прогнози за обема на продажбите и на поръчките към доставчици през следващите три месеца са също по-резервирани. 

Основните фактори, затрудняващи развитието на дейността в отрасъла, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. 

През декември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" бележи понижение с 1,3 пункта спрямо предходния месец главно поради по-неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. По-резервирани са и техните мнения относно настоящото и очакваното в бъдеще търсене на услуги.

И тук несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да бъда цитирани като основни фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в този отрасъл, въпреки че последната за годината анкета отчита намаление на тяхното отрицателно въздействие.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания на мениджърите в сектора на услугите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Резултатите от последното за годината проучване на НСИ показват стабилизация на общия бизнес климат недалеч от неговия 8-годишен връх, достигнат през юни (най-високо ниво от края на 2008 година), като този индикатор продължава да се задържа и над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...