Набират младежи за обучение и практика в Германия, дават им 1500 лв. заплата

21.08.2014 | 16:25
по статията работи: Мария Стоянова
От програмата ще могат да се възползват общо 2000 млади хора от ЕС
Набират младежи за обучение и практика в Германия, дават им 1500 лв. заплата
Снимка: Thinkstock/Guliver

За трета поредна година Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика е започне набирането на кандидати за участие в програмата „Работата на моя живот“ (The Job of My Life). Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово, общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално обучение в Германия, съобщават от Агенцията по заетостта (АЗ).

Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят. 

Всеки обучаем получава по време на практиката и същинското обучение заплата от работодателя си, която за практиката не може да е по-малка от 200 EUR, а за обучението се определя по тарифни договори за съответния бранш и провинция.

За да имат българските граждани нормални условия на живот в Германия, Федералната агенция по труда ще допълва възнаграждението до 818 EUR на месец. Пример: Ако работодателят плаща на практиканта 200 EUR на месец, той ще получава допълнително по сметката си 618 EUR, така че месечният му нетен доход да е в размер на 818 EUR.

Обучаващите се по програмата младежи са осигурени за всички осигурителни рискове в Германия – здравно, пенсионно и за безработица.

Професиите, по които се очаква да има места за обучение, са в сферите на хотелиерството, ресторантьорството, строителството, хранително-вкусовата промишленост, както и различни технически специалности.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден, 21 юли   356 г. пр.н.е. – Храмът на Артемида в Ефес – едно от седемте чудеса на света – е разрушен от палеж. 1718 г. – Подписан е Пожаревският договор...