Наводненията в Европа излизат скъпо на застрахователите

08.07.2013 | 17:05
по статията работи: Ивайло Шишеджиев
Те ще трябва да изплатят до 4,5 млрд. долара за щети
Наводненията в Европа излизат скъпо на застрахователите
Снимка: Булфото

Щетите от наводненията в Европа през последния месец ще струват на застрахователите от 3.5 до 4.5 млрд. долара. Това е едва половината от предварително прогнозираната сума, но повече от платеното след проливните наводнения през 2002 година, твърди представител на Swiss Re, втората по големина презастрахователна компания в света, предаде "Ройтерс".

Наводненията в началото на юни принудиха чешки военнослужещи да построят бариери от метал и чували с пясък, за да успеят да предпазят столицата Прага и нейния културен център от проливните дъждове. Те продължиха няколко дни и повдигнаха нивата на реките, като доведоха до евакуация в някои райони на страната.

Служители за реагиране в спешни ситуации, военнослужещи и доброволци работеха неуморно, за да издигнат защитни стени срещу покачващите се води, застрашаващи градовете в поречието на реките Дунав И Елба. В последвалите дни водите достигнаха и Германия, нанасяйки някои от най-сериозни щети от наводненията.

Според Swiss Re построените в Прага бариери донякъде са успели да предпазят района от по-значими щети и следователно по-големи загуби за компаниите. „Благодарение на навременно предприетите мерки големи части от страната бяха предпазени от наводненията“, твърди Матиас Уебър, директор разглеждане на искове в Swiss Re.

През изминалата седмица немското застрахователно търговско сдружение GDV изчисли, че застрахователните компании в страната биха могли да получат искове, възлизащи на близо 2 млрд. евро (2.57 млрд. долара), повече от 1.8 млрд. евро, които бяха необходимите след събитията десетилетие по-рано.

Наводненията, които през 2002 година потопиха Стария град в Прага, както и редица други градове, струваха на застрахователи около 3.4 млрд. долара.

Във вторник се очаква и най-голямата презастрахователна компания в света, Munich Rе, да публикува своите изчисления за загубите за индустрията и за икономиката като цяло. Тези данни ще бъдат представени в доклад, обхващащ природните бедствия през първото шестмесечие на годината.

На 6 август пък ще бъдат предоставени и загубите на самата Munich Re през второто тримесечие на годината, като ще бъдат отчетени и щетите в Австрия, Унгария, Полша и Словакия.

По-ранни прогнози показваха значително по-високи стойности на щетите, като застрахователите отделят и сериозно внимание върху конкретните данни от анализите, като например недиректни загуби, породени от временно спиране на бизнеса или необходимо време за преместване в друг район.

AIR Worldwide, занимаваща се с оценяване на щетите от бедствия, беше изчислила, че само в Германия сумата би могла да достигне 8 млрд. долара. Агенцията за кредитни рейтинги Fitch беше предвидила загуби от порядъка на 3 млрд. евро (3.85 млрд. долара) в Германия, докато застрахователният брокер Willis очакваше искове на стойност 4 млрд. евро в цяла Европа. 

Най-голямата застрахователна компания в Европа, Allianz, изчисли свои искове, свързани с наводненията, възлизащи на общата сума от около 500 млн. евро, като тези данни са преди прехвърлянето на част от случаите към презастрахователи.

Стефан Шурман, аналитик в Ventobel, предвижда обаче, че възможните искове не са голяма заплаха за настоящите приходи на Swiss Re или възможността на компанията да изплати висок дивидент. „Тези бедствия биха довели до загуби през второто тримесечие на годината, но в крайна сметка това няма да се отрази на бюджета, тъй като през първото тримесечие нямаше буквално каквито и да било искове“, твърди Шурман.

Стойността на акциите в Swiss Re се покачи с 1.2% и достигна 71.10 швейцарски франка към 17:50 северноамериканско източно време, докато застрахователният сектор, отчетен според STOXX Europe 600, достигна ръст от 1.9%. Акциите в Munich Re се покачиха с 2.4%.

Swiss Re обяви 21% увеличение на печалбата си през първото тримесечие. То се дължи на приходи от посреднически услуги и такси, както и от ниско ниво на загуби от изплащане на щети и приключване на договор, свързан с част от акциите на компанията, обвързани с Уорън Бъфет и неговата Berkshire Hathaway.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...