Над 100 хил. заети в сектора на изнесените услуги

18.05.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Градове като София и Пловдив движат икономиката на знанието
Над 100 хил. заети в сектора на изнесените услуги
Снимка: под лиценза на creative commons

Пазарът на изнесени услуги в Югоизточна Европа възлиза вече на 7,542 милиарда евро, като отчита годишен ръст от 14,9% и допринася с 3,3% за БВП в региона, стана ясно на форума SEE Innovation, Technolgy and Sourcing Summit в Пловдив, предаде TechNews.bg.

Очаква се този пазар да удвои размера си до 2021 г. и да надвиши 14,700 милиарда евро, съобщи Ивайло Славов, председател на УС на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). През 2017 г. броят на заетите в сектора възлиза на 220 000, което е два пъти повече отколкото преди 5 години.

"Мисленето ни вече е глобално и ние гледаме на конкурентната среда като Югоизточна Европа срещу останалия свят, а не просто на България срещу останалия свят. Нашият регион става все по-силен по отношение на развитието на икономика на знанието и иновациите и това се дължи именно на градове като София и Пловдив", заяви Славов.

Според него, ключовата тема е тази за човешкия капитал и положителната миграция – "как да задържим и върнем младите хора, как да привличаме таланти от съседните и трети страни, как местната власт да стане привлекателна за таланта".

"Бъдещето е в привличането на индустриални производства, но важен е преходът от индустрии, зависещи от хората към индустрии, зависещи от знанието", заяви Георги Брашнаров, член на УС на БАСКОМ.

България е не само лидер и основен хъб в региона, но и е в помощ на другите държави да изграждат платформи за растеж, допълни той. "Нашата индустрия предлага вече над 100 000 добре платени работни места и представлява 7% от БВП на държавата", каза Брашнаров.

Даниел Съскинд, специален гост на форума, предизвика аудиторията с мотивационната си реч на тема "Бъдещето на професиите". Според него, има два подхода към бъдещето на традиционните професии и те могат да са паралелни.

"Първият засяга един цял набор от роли, свързани с конкуренцията с машини. Уменията за решаване на проблеми, творческите умения и управлението на междуличностните отношения – това са все конкурентни предимства на хората към този момент. Вторият е свързан със създаването на тези способни машини и наличието на хора, които могат да ги проектират и управляват", поясни Съскинд.

Хората, по неговите думи, трябва да научат онези неща, които биха им позволили да се конкурират с машините или трябва да се опитат да се превърнат в хора, способни да създават машини.

От години Пловдив целенасочено подкрепя развитието на сектора на изнесените услуги, в партньорство с БАА и БАСКОМ, подчерта кметът Иван Тотев. "Усилията ни са в посока спиране на процеса на изтичане на младите хора от града, което не може да се случи без наличието на съответните работни места, които точно това партньорство прави факт", каза той.

"Само допреди няколко години в града нямаше офис сграда клас А, а днес няма фирма в Пловдив, която да не е увеличила бройката на предлаганите работни места", изтъкна Тотев.

В подкрепа на неговите думи Ивайло Славов заяви, че БАА работи в близко партньорство с университети, училища, компании и местна власт и по този начин създаде екосистема, която расте с динамични темпове.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 05.03   1558 г. – Испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене. 1684 г. – Австрия, Полша, Венеция и Русия създават Свещена лига за борба срещу Османската...