Над 3200 фирми от 45 държави участват на "Есен 2008"

29.09.2008 | 16:10
по статията работи: Апостол Апостолов
Първанов: "Скандалът с ДАНС трябва да бъде изяснен и авторитетът на българските тайни служби ще бъде запазен"
Над 3200 фирми от 45 държави участват на "Есен 2008"

"Изложение, каквото не сме имали от десетилетие". Така президентът на България Георги Първанов определи 64-ия Международен технически панаир в приветствието си към участниците в деловия форум. Той продължава от 29 септември до 04 октомври с участието на 3202 фирми от 45 държави. Журналисти от Италия, Франция, Германия и Русия пристигнаха в Пловдив специално, за да отразят работата на деловия форум за инвестиционни стоки и технологии, който е един от най-авторитетните в Югоизточна Европа.

"Експозициите на започналия днес панаир показват, че в България се случват много добри неща, които рано или късно ще трябва да бъдат забелязани и от самите нас, и от нашите приятели", заяви президентът Георги Първанов, преди да пререже лентата. Според него изложението демонстрира, че интегрирането на българската икономика в европейските бизнес структури дава забележителни резултати, макар и на първоначален етап.

Все повече търговци и инвеститори оценяват новите възможности за достъп до 600 милионния пазар на Европейския съюз чрез коопериране с български компании, налице са ясни и благоприятни условия за търговия и инвестиции в България и Югоизточна Европа, добави държавният глава.

"Радвам се, че имам възможността да открия Международния панаир в един от най-старите и динамично развиващи се бизнесцентрове в Югоизточна Европа, подчерта Георги Първанов.

Президентът присъства и на откриването на италианското участие. Италия е страна партньор на Есенния панаир и се представя с 397 фирми.

"Убеден съм, че можем да си сътрудничим много добре в интерес на нашите две държави и на съседите ни, изтъкна в своето приветствие заместник-министърът на икономическото развитие на Италия Адолфо Урсо. Той нарече Международен панаир Пловдив "най-важният в Югоизточна Европа" и припомни, че у нас работят над 1000 италиански компании.

След откриването Георги Първанов, министрите на икономиката и на транспорта Петър Димитров и Петър Мутафчиев, депутати и посланици, разгледаха Автомобилния салон, където тази година са изложени над 250 модела, и палата 13, в която се представят най-големите български машиностроителни фирми. Обиколката на официалната делегация завърши в един от най-новите обекти на панаирния комплекс – Виенският павилион, изграден в стила на едноименната палата от Първото българско изложение, съобщиха от Панаира.

Президентът отдели внимание няколко обществено-значими въпроса. Той отново остро осъди посегателството срещу главния редактор на електронното издание “Фрогнюз” Огнян Стефанов. Държавният глава заяви, че независимо от негативните материали, които е прочел за себе си в пресата, не може да приеме физическата саморазправа с представители на четвъртата власт като цивилизовано решение.

Президентът Георги Първанов коментира, че е време да започне широка обществена дискусия, както въпроса за журналистите, които обслужват властта, така и за колегите им, които изпълняват поръчки на сивия сектор. Държавният глава изрази надежда, че скандалът с ДАНС ще бъде изяснен и авторитетът на българските тайни служби ще бъде запазен. Първанов коментира и покачването на цените на природния газ. Според него, министър-председателят Сергей Станишев трябва незабавно да изясни дали поскъпването се дължи на предварително подписаните договорености или е следствие на световната пазарна конюктура, съобщи Емил Кацаров, кореспондент на "М Сат" в Пловдив.

15 милиона лева са инвестициите за модернизиране на панаирния комплекс през тази година. Участниците бяха посрещнати с над 50 декара нови открити изложбени площи и много атракции. За първи път изложителите могат да ползват за представянето си най-модерната рекламна медия – три екрана, излъчващи по LED-технология. Първият в страната многоетажен покрит паркинг, който бе открит за старта на форума, побира 650 коли, а общо са осигурени 1500 места за паркиране.

Дебютната проява, организирана във Виенския павилион, е изложба. Тя включва 50 творби на известни художници и скулптори от прочутата пловдивска школа, чиито основатели са Златьо Бояджиев и Цанко Лавренов. До техните платна са подредени и картини на последователите им от средното и най-младото поколение пловдивски художници. Културното събитие, което се провежда за първи път в рамките на Международния технически панаир, има за цел да представи част от уникалното културно наследство на Пловдив пред участниците в ЕСЕН 2008 и очакваните близо 150 000 посетители.

Входните билети за изложението са по 6 лева. Ученици, пенсионери и инвалиди, както и групи над 20 души, ще плащат по 4 лева. С попълнени анкетни карти посетителите на Автомобилния салона ще участват в томбола за автомобил и екскурзия за двама в Гърция. Талоните се пускат в урни, разположени до централния вход на панаирния комплекс.


Информацията е актуализирана към 17:25 часа
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...