От понеделник се сформира експертният съвет по хляба към новата Агенция по храните, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов днес пред журналисти в петричкото село Капатово, където бе за празника Трифон Зарезан.
Ясно е, че когато искаме някакъв стандарт на крайния продукт, трябва да имаме стандарт на суровините. И затова започваме от стандартите на пшеницата, на брашното и ще вървим към стандарта на хляба, посочи министърът.
По думите на министър Найденов имаме огромно разнообразие на хляб днес, но нямаме истински хляб. Той се надява много скоро браншовите организации да успеят заедно със специалистите от експертния
съвет да изработят първоначалните три стандарта за
хляб - бял, добруджа и типов. Така, смята министърът, ще има нещо гарантирано, както са гарантирани млечните продукти по БДС, и месните - по стандарта "Стара планина". По тази начин ще се гарантира
и правото на избор на хората, коментира той.