Найденов предлага дървесината да не се търгува на борсата*

05.03.2012 | 13:52
по статията работи: Ралица Стоянова
Две трети от дървесината ще минава през търгове, останалата ще се разпределя от директорите на горските предприятия
Найденов предлага дървесината да не се търгува на борсата*
Снимка: Sxc.hu

"„Ще предложа продажбата на дървесина през борсата да отпадне”, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с представители на горския сектор в село Ракитово, информират от МЗХ.

Найденов обясни, че количествата дървесина, които ще се реализират, условно се разделят на две групи – две трети от дървесината задължително ще минава през търгове до 4 сесии, като условията ще бъдат направени и изпратени до директорите на шесте предприятия и ще бъдат еднакви. Останалата една трета отиде под управлението на Държавните горски предприятия, като директорите ще преценяват как да реализират този дървесен материал - дали чрез пряка продажба на склад, чрез търгове или през стоковата борса. Ако съответното предприятие не може да осигури
приоритетно количество за местното население няма да предлага на борсата. 

Отпада понятието стратегически ползватели на дървесина, но се запазват привилегиите на местните фирми, които могат да получат 33% от добитите количества. Уточнено беше, че под местни фирми ще бъдат записани тези, които регистрирани и имат производствени мощности на съответното държавно горско предприятие.

В рамките на няколко дни ще бъде сформирана работна група, която да обсъди и внесе промените в Закона за горите и наредбата, касаеща дърводобива. Найденов ще предложи на тази работна група да бъдат оформени малки, средни и големи пакети за продажба на дървесина на търговете. Тези пакети ще бъдат както следва: 33% ще бъдат разпределни в пакет от 100 до 1000 куб., който е предназначен за малките фирми; пакет от 1000 до 50 000 куб. за средните фирми и над 50 000 за големите. Това означава, че гарантираните 33% за малките фирми ще бъдет запазени, като ще бъде разписано под „местна фирма” да се разбира тази, която е регистрирана и изпълнява своята дейност на територията на съответното горско предприятие.

Земеделският каза още, че ще издаде заповед за осъществяване на физически контрол от страна на Изпълнителната агенция по горите по отношение на изнасяната дървесина. „Ще има драстични мерки за законността на дървесния материал, който се експортира”, заяви Найденов, като допълни, че няма как да се ограничи износът за Гърция, тъй като е член на ЕС и има свободно движетие на стоки. За Турция на този етап също не може, тъй като тя е подписала митнически договор с ЕС.

 

Припомняме, че търговията на дървесина на Софийската стокова борса започна в средата на февруари, но беше последвана от протести на фирми от дървопреработващия и дърводобивния бранш.

* Информацията е актуализирана в 15 часа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...