Най-натоварената седмица за търговците

21.12.2010 | 13:14
по статията работи:
Хората на възраст между 35 и 44 г. ще са най-щедри този сезон, а жителите на Бургас ще направят най-скъпите подаръци
Най-натоварената седмица за търговците

34% от българите ще направят своите покупки за Коледа през тази седмица (20-23 декември), сочат резултатите от проучване*, поръчано от Visa Европа. Изследването, проведено сред жителите на 9 от най-големите градове в страна, също показва, че тази година най-щедри ще са хората на възраст между 35-44 години. Те планират да изхарчат или вече са изхарчили средно по 266 лева за подаръци, следвани от жителите на морските градове със средно по 261 лева.

30% от участниците в проучването са заявили, че ще купят подаръци за близките си само седмица преди Коледа (13-19 декември). Това прави последните две седмици преди празника най-натоварените за търговците, като общо 64% от анкетираните планират да направят или вече са направили своите покупки межди 13 и 23 декември. Резултатите от изследването показват, че 20% от хората са купили своите подаръци преди 13 декември и само 12% ще изчакат последния възможен момент - денят преди Коледа.

По-голямата част от анкетираните (31%) са заявили, че ще похарчат между 100-199 лева за подаръци, следвани от 26%, които възнамеряват да направят покупки за между 200-299 лева. Въпреки това хората от морските градове ще бъдат измежду най-щедрите тази година. Жителите на Бургас са първи по този показател от всички градове в страната, като планират да изхарчат средно по 276 лева.

Най-голямата част от извадката (65%) ще изхарчат същото или по-голямо количество средства за подаръци в сравнение с предишната година и само малко над две трети (35%) ще изхарчат по-малко от 2009 г.

Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа България, коментира: Нашето изследване показва, че много хора тепърва ще направят своите покупки за Коледа и планират да изчакат последния момент преди празника, за да купят подаръци си. Определени сектори ще имат поводи за радост, като търговците на дрехи, играчки и козметика, както сочи нашето проучване. Надяваме се, че всички ще успеят да купят подаръци, които ще направят получателите им щастливи и ще направят това по най-лесният, удобен и сигурен начин.

Когато са попитани на кого възнамеряват да направят подарък, по-голямата част от жените (41%) са отговорили, че вече са купили или планират да купят подарък на децата си. От друга страна по-голямата част от мъжете (43%) са отговорили, че планират да купят или вече са купили подарък на своите половинки (съпруга / приятелка).

Данните от изследването показват и някои несъответствия между това, какво хората възнамеряват да подарят и какво очакват да получат за Коледа. Повечето от анкетираните възнамеряват да закупят или вече са закупили дрехи (25%), играчки (15%), козметика (14%), коледни сувенири (9%) и книги (6%). За сравнение същите хора са посочили, че очакват да намерят под коледната елха - билети за екскурзия до екзотична дестинация (7%), парфюм (6%), бижу (6%), кола (4%) или лаптоп/компютър (4%).

Наблюдава се силна тенденция в избирането на разплащателната карта като предпочитано средство за разплащане най-вече заради удобството, което предлага. Повече от половината (57%) от картодържателите, платили или възнамеряващи да платят своите подаръци с дебитна карта за заявили, че намират този начин за плащане по-удобен от парите в брой. Удобството е основен стимул и за хората (80%) платили или планиращи да платят своите подаръци с кредитна карта. Въпреки това повечето картодържатели ще платят за своите подаръци в брой.

*Проучването е проведено, чрез телефонно интервю сред 300 български граждани на възраст между 18 и 55 години, живеещи в градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Монтана. Изследването е извършено от "Синовейт България" в периода 7-10 декември 2010 г.

 

Съвети, които ще ви помогнат да управлявате своите плащания и да използвате картите по-сигурно:

Вкъщи

 • Пазете касовите си бележки и разписки от банкомати - сравнявайте ги с Вашата карта или банково извлечение
 • Ако някоя от сумите е неправилна или забележите транзакция, за която не си спомняте, незабавно се свържете с банката/институцията, издала Вашата карта
 • Пазете списък с номерата на Вашите карти, както и телефонните номера, на които трябва да се обадите, в случай, че изгубите картата или я откраднат

В магазините

 • Проверявайте касовата бележка или касовия апарат, за да се уверите, че сумата е правилна, преди да оторизирате транзакцията, като се подпишете или въведете вашия ПИН
 • Уверете се, че продавачът Ви е върнал картата заедно с Вашето копие от касовата бележка
 • Покривайте ръката си, когато въвеждате Вашия ПИН - уверете се, че никой не наднича през рамото Ви


 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
 • Зимна приказка
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...