Намалява се срокът за изчисляване на пенсиите в действителен размер

28.03.2013 | 17:29
по статията работи: Лили Бончева
Служебното правителство одобри промени в няколко наредби, свързани с изменения в Кодекса за социално осигуряване
Намалява се срокът за изчисляване на пенсиите в действителен размер
Снимка: inews/Марио Евстатиев

Служебното правителство одобри промени в няколко наредби, произтичащи и съответстващи на последните изменения в Кодекса за социално осигуряване, които са в сила от 1 януари 2013 г., предаде iNews.bg.

С един месец – от 5 на 4 месеца, считано от датата на подаване на заявлението, се намалява срокът за определяне на пенсиите в действителен размер. Намаляват се и сроковете за отстраняване на неизправностите в подадените документи за отпускане на пенсия – по българското законодателство с един месец (от три на два) и по международен договор с два месеца (от шест на четири).

Отменя се съществуващото ограничение за еднократно преизчисляване в рамките на календарната година на пенсията за придобит след пенсионирането осигурителен стаж. След тази промяна пенсията ще може да се преизчислява повече от веднъж в рамките на една календарна година.

Предвижда се специален ред за връчване на разпорежданията за осъвременяване на пенсиите – при поискване от лицата, с което се цели намаляване разходите на Нaционалния осигурителен институт (НОИ) за пощенски и куриерски услуги, без да се засягат правата на адресатите на тези разпореждания.

Като част от мерките за подобряване на административното обслужване при изплащане на наследствени пенсии на български граждани, учещи в чужбина, се облекчават изискванията, свързани с оформянето и заверяването на документи от едно и също учебно заведение.

Създава се възможност самоосигуряващите се лица да установяват осигурителен стаж и доход за периоди след 31 декември 2006 г. освен със заверена по надлежен ред осигурителна книжка, и с данните за внесените от тях осигурителни вноски, съдържащи се в информационната система на НОИ.

Регламентира се възможността за използване на данните от Регистъра на осигурените лица във всички случаи, когато са налице периоди, за които не са представени документи за брутно трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски.

Предвиден е ред за подаване на заявление за изплащане на пенсия по банков път и чрез съответната банка, открила сметка на лицето. С одобрените промени в Наредбата за осигурителните каси се регламентират редът и срокът за подаване на данни за направените от осигурителните каси преводи по сметките на териториалните дирекции на Националната агенция за приходите.

В Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица се премахва ограничението от 1/6 от месечния размер на обезщетението, който може да се удържа, когато лицето има задължение за възстановяване на неоснователно получени суми за осигурителни плащания. Предлага се изплащането на паричното обезщетение за безработица да се възстановява от датата на новата регистрация в Агенцията по заетостта за оставащия към датата на прекратяване период, намален със закъснението, само ако то е по неуважителни причини.

С част от предложените промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица се ограничава възможността за внасяне на осигурителни вноски за минало време с цел ползване на осигурителни права. Така например, изрично се посочва моментът, от който може да възниква задължението за осигуряване на лицата, на които е отпусната пенсия и които се осигуряват по свое желание.

Аналогични са и промените, определящи дата на възникване на задължението за осигуряване на лицата, които се осигуряват чрез посредник, който ги е изпратил на работа в чужбина или чрез държавен орган, със съгласието на който работят в международни органи и организации.

Въвежда се срок за внасяне на осигурителните вноски за минали периоди от тези лица, ако са направили писмено искане за това. 

Въвежда се единна практика при зачитане на осигурителен стаж на периодите, когато лицето е било незаконно уволнено и впоследствие уволнението е било отменено, както и когато е било отстранено от работа и след това възстановено по ред, определен в специални закони.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 06.12   963 г. – Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. – Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. – В Еквадор е...