Напасват платежните правила за въвеждане на еврото

18.09.2024 | 06:45
по статията работи: econ.bg
Промени в Закона за платежните услуги и платежните системи следват приетия миналия месец Закон за въвеждане на еврото в Република България
Напасват платежните правила за въвеждане на еврото
Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за платежните услуги и платежните системи следват приетия миналия месец Закон за въвеждане на еврото в Република България. Целта е режимът на платежните услуги и системи у нас да бъде подготвен за въвеждането на единната валута съгласно Националния план в тази насока.

Промени адаптират националната правна рамка, регламентираща платежния надзор и предоставянето на платежни услуги, за периода след присъединяването на България към еврозоната. Със законопроекта се транспонират разпоредбите на Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета за платежните услуги във вътрешния пазар и Директива (ЕС) 2009/110 на Европейския парламент и на Съвета относно предприемането, упражняването и пруденциалния надзор на дейността на институциите.

Предвидено е и изискване, съгласно което в случай че платежна институция използва средства от собствения си капитал за отпускане на кредити, свързани с платежните услуги, размерът на тези средства не може да е по-голям от превишението на собствения капитал на платежната институция над нормативно изискуемия му размер. Предложената промяна ще подпомогне осъществяването на надзор от страна на БНБ за изпълнение на изискването собственият капитал на платежна институция да е достатъчен по всяко време с оглед общия размер на отпуснатия кредит. В тази връзка е предвидено и препращане към наредбите на БНБ относно отпускане на кредити от платежна институция.

С част от предложените промени се предвиждат мерки, обезпечаващи прилагането на Регламент (ЕС) 2024/886 на Европейския парламент и на Съвета от 13 март 2024 година по отношение на незабавните кредитни преводи в евро. Целта е да се осигури разпространението на незабавните плащания в евро предвид задължението за всички доставчици на платежни услуги, които предоставят кредитни преводи в евро, да обезпечат предлагането и на услугата за незабавни кредитни преводи в единната валута. Определени са редица технически изисквания, включително възможност за получаване на платежни нареждания и за осигуряване на достъп до незабавните кредитни преводи в евро 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, без възможност за ограничения само до работни дни.

Основните изменения се състоят от мерки за ограничаване на размера на налаганите такси за изпълнение на незабавни кредитни преводи в евро; въвеждане на задължение за проверка за съответствие между името на получателя и идентификатора на сметката като ефективна мярка срещу определени видове наблюдавани на пазара измами; предоставяне на възможност за пряко участие на платежните институции и дружествата за електронни пари в платежните системи с окончателност на сетълмента, с оглед обезпечаване на предоставянето на незабавни кредитни преводи в евро по ефективен и конкурентен начин, както и с оглед гарантиране на равнопоставеност между банките и останалите доставчици на платежни услуги.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...