Неочакван спад на безработицата в еврозоната

01.10.2013 | 13:25
по статията работи: Симеон Досев
Безработните са намалели с 0,1% през юли и август, но според експерти несигурностите са все още твърде много, за да очакваме достигане на нивата от преди кризата
Неочакван спад на безработицата в еврозоната

Неочаквано безработицата в еврозоната е намаляла през месеците юли и август, информира агенция „Блумбърг“. По данни на Евростат през двата месеца тя е паднала с 0,1% спрямо юни, достигайки 12%. Положителни са данните и за младежката безработица, която пада до 23,7% през август, след като предходните 2 месеца нивото й беше 23,8%.

Докладът на статистическата служба на ЕС идва след като еврозоната излезе от рекордно дългата рецесия, а през септември икономическото доверие се покачи за пети пореден месец.

Прогнозата на „Блумбърг“ е, че безработицата ще се увеличи до 12,3% до края на годината, но през 2015 г. ще падне до 12%.

Има някои признаци на стабилизация в периферията на Европа, например в Испания“, заяви Джанет Хенри, главен икономист в HSBC в Лондон. „Но ще отнеме още много време докато видим безработицата на нивата преди кризата“.

Безработицата в Германия през август е била 5,2%, във Франция и Испания съответно 11% и 26%, а в Италия-12,2%.

В същото време немската авиокомпания Lufthansa заяви, че ще наеме през 2014 г. нови 500 служители с двугодишни договори. Най-голяма инженерна компания в Европа Siemens обаче ще съкрати 15 000 работни места.

Икономическият растеж в еврозоната все още е слаб и сме доста далеч от момента, в който компаниите ще започнат да наемат отново“, смята Бен Мей, икономист в Capital Economics в Лондон. „Несигурността все още е голяма и има шансове безработицата да продължи да нараства през следващите месеци“.

Икономиката на еврозоната нарасна с 0,3% през второто тримесечие, а ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че растежът ще остане „скромен“ според него. От базираната във Франкфурт институция прогнозират свиване с 0,4% тази година и растеж от 1% през следващата.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...