Ниска изкупна цена на зеленчуците българско производство отчитат производителите от Югозапада и тази година. Това е и причината много от тях да оставят десетки пустеещи декари.
От 3 до 5 лева за килограм домати и от 2 до 4 лева за килограм краставици - това са цените в магазините. За сметка на това изкупните цени от производителите са три пъти по-ниски.
"Цените са от 60 до 90 стотинки на килограм при нас, а в София и другите големи градове - от 5 - 6 лева нагоре. Сметката не ни излиза. Аз съм тук под наем, отделно препарати, ток, вода", обясни Василка Щърбева, производител.
Щърбева произвежда марули, краставици и домати, като посочи, че миналогодишната ѝ реколта от маруля е почти изцяло изхвърлена.
Друг производител - Красимир Симонски, обясни, че разликата идва заради прекупвачите. Проблем е и забраната за пръскане с определени препарати.
"ЕС ни забранява хубавите препарати, в същото време вкарваме домати от Турция, които са пръскани със същото".
За да са на печалба, производителите трябва да продават стоката си поне на 2 лева, но е необходимо и ограничение на вноса, смята Симонски.
"Не трябва обаче да надвишава 7 лева в магазина. Проблемът е, че ние го даваме на стотинки, а хората го купуват на левове", коментира той./БНТ