Новият собственик на "Глобул" се цели в първото място

08.05.2013 | 17:32
по статията работи: Петя Бързилска
Норвежката "Теленор" ще се фокусира върху подобряване качеството на мрежата и мобилния пренос на данни
Новият собственик на "Глобул" се цели в първото място

Новият собственик на българския мобилен оператор „Глобул“ (Globul) и търговската мрежа "Германос" - норвежката "Теленор" (Telenor) има намерението да заеме челната позиция на български пазар на телекомуникационни услуги. Това стана ясно по време на провела се днес пресконференция на ръководството на норвежката компания.

По време на пресконференцията беше съобщено, че "Теленор" ще се концентрира върху подобряването на качеството на мрежата и мобилния пренос на данни.

Припомняме, че в края на април тази година норвежката компания придоби "Глобул" и "Германос" за сумата от 717 млн. евро без приспадане на парични средства и задължения.

Днес директорът на „Теленор“ за Европа Кйел-Мортен Йонсен представи визията на норвежкото дружество за развитието на „Глобул“. Според „Теленор“ българският оператор съвсем възможно може да стане лидер на пазара.

Въпреки спада на приходите в размер на 15.8% за първото тримесечие на 2013 г. до 97,5 млн. евро в момента „Мобилтел“ е първият по големина мобилен оператор у нас. Вторият, по данни на „Теленор“ е „Глобул“, като компанията заема 36% пазарен дял и има над 4,6 млн. клиенти. На трето място се нарежда „Виваком“, който през първите три месеца на тази година отбелязва 13% увеличение на потребителите на мобилни услуги.

Все още няма информация дали логото на „Глобул“ ще бъде сменено.

Очаква се „Теленор“ да започне дейност в България през третото тримесечие на тази година. Придобиването на българския оператор подлежи на одобрение от европейските държавни регулатори.

Норвежката компания е деветият по големина телеком в световен мащаб и за миналата година е реализирал приходи от 105 млрд. норвежки крони (около 14 млрд. евро).

Бившият собственик на "Глобул" гръцкият телеком ОТЕ обяви плановете си за продажба на втория по големина мобилен оператор в България още миналата година като част от усилията си за рефинансиране на дълга си от 1,65 млрд. евро до началото на 2014 година.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...