Нови нарушения на пазара на олио

16.07.2013 | 15:50
по статията работи: Теодора Пенева
Производител принуждавал дистрибутора си да поддържа високи цени на продукта по магазините
Нови нарушения на пазара на олио

Комисията за защита на конкуренцията уличи още две фирми в нелоялна конкуренция на пазара на олио, става ясно от съобщение на сайта на антимонополния орган.

Става дума за производителя „Звезда“ АД и дистрибутора „КООП Търговия и туризъм“ АД, които са сключили забранено вертикално споразумение, ограничаващо конкуренцията в пазарната ниша. Посредством некоректни договори за дистрибуция си фирмите са определяли фиксирани и минимални цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио.

Проучването на КЗК е установило, че въпросните документи между „Звезда“ и „КООП Търговия и туризъм“ задължават доставчика при продажба на продукта да се съобразява с ценовата политика на „Звезда“ и конкретно с препоръчителните цени, които тя е определила в ценовата си листа.

Фиксираните търговски стойности са формулирани като "препоръчителни цени" в клаузите на договорите. Реално обаче с тези клаузи производителят задължават дистрибутора да се придържа към крайни продажни стойности, отнемайки му възможостта той сам да ги определи.

Освен че „КООП Търговия и туризъм“ няма право да предлага стоките на каквито цени реши, съгласно споразумението той не може и да ги продава на трети лица на стойности, по-ниски от минималните определени от „Звезда“. Ценовото ограничение се отнася и за предлаганите цени на поддистрибутори от страна на дистрибутора, който е длъжен да съгласува цените с представител на дружеството производител.

Звезда“ АД има право едностранно да прекрати договорите по собствено усмотрение, както и да наложи санкция на „КООП“, ако наруши споразумението. Производителят може съгласно документите да променя фиксираните цени, без обаче това да дава възможност на доставчика да провежда самостоятелна ценова политика спрямо другата страна по договора и спрямо крайния потребител,

"Залагането на фиксирани и минимални препродажни цени на бутилираното слънчогледово олио лишава дистрибутора от възможността да намали цените като реакция от ценовия конкурентен натиск", посочва Комисията. Резултатът е поддържането на високи цени на продуктите от определена марка.

Ето защо антимонополният орган е наложил имуществена санкция от 85 673 лева на „Звезда“ АД и санкция в размер на 76 154 лева на „КООП Търговия и туризъм“ АД.

Това не е първият път, в който Комисията за защита на конкуренцията спряга имената на двете фирми като източници на нелоялна конкуренция на пазара на олио. В края на април тази година анализът на регулаторния орган уличи три независими едно от друго вертикални споразумения, едно от които - именно между "Звезда" и "КООП Търговия и туризъм".

През юни 2012 г. пък "Звезда" беше обвинена в сключване на картел с други две фирми производители на олио -
"Бисер Олива" АД и "Калиакра" АД.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан от Константиновата династия е победен и убит от въоръжените сили на узурпатора Магненций. 763 г. – В битката при Анхиало...