Ново разкритие в скандала с подслушването в САЩ

16.08.2013 | 10:35
по статията работи: Георги Георгиев
Щатските власти често нарушавали правилата за неприкосновеност на личните данни на американски и чужди граждани
Ново разкритие в скандала с подслушването в САЩ

За една година американската Националната агенция за сигурност (НСА) е нарушила общо 2776 пъти правилата, защитаващи неприкосновеността на комуникациите на американците и чуждестранните граждани на територията на САЩ.

Това сочи информацията на вътрешен одит, която изтече в общественото пространство благодарение на бившия служител на НСА Едуард Сноуден, пише „Ню Йорк Таймс“.

Според одита, проведен през май 2012 г., нарушенията са дошли основно от грешки в операторите и системите като „неадекватно или недостатъчно проучване“ при избор на целите за прослушване.

Най-големият брой нарушения – 1904 идват от подслушване на телефоните на „скитници“- чуждестранни граждани на територията на САЩ, чиито телефонни разговори са послушвани без нужното за целта съдебно разрешение.

Данните сочат, че скокът на този вид нарушения се е състоял около китайската лунна нова година, когато китайски граждани масово посещават свои приятели и роднини.

Инцидентите със скитници са както цяло неизбежни, дори при добра осведоменост за обекта и информация за трафика, тъй като техните цели често не са обявени и не е лесно да се предвидят“, се казва в доклада.

Заедно с него Едуард Сноуден предостави и още няколко секретни документа, които бяха публикувани от „Вашингтон Поуст“. Те хвърлят нова светлина върху начините, по коитo NSA извършва наблюденията и как се справя с нарушаването на правилата.

Предполага се че Сноуден, който наскоро получи временно убежище в Русия, предоставил документите на Поуст още преди месеци.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...