Нов закон предвижда неограничени права на чуждите служби у нас

06.10.2017 | 14:50
по статията работи: Econ.bg
Нов закон предвижда неограничени права на чуждите служби у нас

Министерство на правосъдието предлага революционен закон за борбата с трансграничната престъпност. Става въпрос за проект на Закон за Европейската заповед за разследване, с който чужди служби ще могат дори да извършват прихващания на далекосъобщения на българска територия, да проверяват банкови сметки и дори да използва служители на прикритие в разследвания на престъпления, съобщи БГНЕС. 

Приемането на законопроекта е свързано с европейска директива, сред инициаторите на която е била и България.

"В момента в Европейския съюз няма единна цялостна система за събиране на доказателства въз основа на принципа на взаимно признаване в отношенията между държавите членки при наказателни дела с трансгранично измерение. Необходим е нов подход, който да се основава на принципа на взаимно признаване и на един единствен инструмент, наречен Европейска заповед за разследване”, гласят мотивите на авторите на законопроекта. 

Въвеждането на Европейската заповед за разследване ще позволи държавите членки на ЕС да изискват, а българските съдебни власти да разрешават: временно предаване на задържани лица с цел събиране на доказателства; проверки на банковите сметки и финансовите операции на заподозрените или обвиняеми лица; разследвания под прикритие и прихващане на далекосъобщения; мерки за запазване на доказателства. 

Даден е и конкретен пример - Европейската заповед за разследване ще намира приложение при събирането на доказателства за престъпления, които се намират в "цифров облак” или са разположени някъде другаде по света. На практика чужди служби ще могат да прихващат далекосъобщения, да проверяват банкови сметки и дори да използва служители на прикритие в разследвания на престъпления. 

Законопроектът регламентира и строги изисквания, които ще гарантират спазването на гражданските права и свободи при приложението на ЕЗР. Определени са и строги крайно срокове за събирането на исканите доказателства - държавите членки разполагат с кратък срок - най-много 30 дни, за признаването или изпълнението на ЕЗР.

Извършването на процесуално-следствените действия ще става в рамките на до 90 дни. Когато това практически не е възможно, изпълняващата държава ще трябва да уведомява без забавяне компетентния орган на издаващата държава, като посочва причините за забавянето и приблизителното време, необходимо за вземане на решението. В такъв случай срокът може да бъде удължен с най-много 30 дни. 

"Приемането на Закона за Европейска заповед за разследване ще доведе до по-добро взаимодействие между органите на държавите членки при трансграничните наказателни разследвания в ЕС чрез замяна на фрагментираната правна уредба с единен, цялостен инструмент за получаване на доказателства при определени строги крайни срокове за събирането им; ясни основания за отказ и намалена документация; бързина в производството; ефективно разследване на престъпленията с трансграничен елемент; гарантиране на основните права на засегнатото с ЕЗР лице, като издаващите органи ще преценят необходимостта и пропорционалността на исканото процесуално-следствено деи?ствие”, смятат от МП. / iNews.bg

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 22.11   1497 г. – Вашко да Гама достига нос Добра надежда. 1906 г. – На международна конференция в Берлин е възприето съгласие сигналът SOS да бъде международен при...