Нов механизъм ще определя финансовите корекции при усвояването на евросредства

02.10.2014 | 18:42
по статията работи: Георги Велев
Бенефициентите няма да бъдат санкционирани безразборно, стандартизират се документите за обществени поръчки
Представени бяха и основните положения, които трябва да включва един бъдещ закон за управление на средствата от ЕС. В него трябва да се посочват начини за засилване на координацията на ниво управление и контрол, да има предсказуемост на средата и процедурите да бъдат уеднаквени за бенефициентите. Нужно е да има и по-прозрачна система на публичните средства от ЕС и ефективна защита на правата на бизнеса и общините. В новия документ отново вицепремиер ще отговаря за усвояването на евросредствата. Той ще бъде подпомаган от Съвет за координация при управлението на средствата от ЕС. На експертно ниво ще бъде създаден Съвет на управляващите и контролните органи.

Важна част от проекта е възможността за обжалване на актовете на ръководителите на управляващите органи, издавани по реда на закона пред административен съд по постоянния или настоящия адрес или седалището на жалбоподателя. Жалбата не спира изпълнението на акта. „Въвеждането на възможността актовете да се обжалват пред административен съд ефективно защитава интереса на бенефициентите”, обясни още Цанова.

Спасени са 63 млн. лева средства от ЕС

Анализът на работната група по финансовите корекции сочи, че за три месеца от прилагането на новата Методология до момента са определени 181 корекции (по всички оперативни програми) в размер на над 63 млн. лв. Общата стойност на договорите е 800 млн. лв. Това е над 1/3 от всички корекции, наложени до края на 2013 г., като тежестта на корекциите спрямо стойността на договорите е 8%.
Най-често срещаното нарушение е за залагане на дискриминационни критерии за подбор или показатели за оценка – открито е в почти половината от всички договори (85 бр.). С най-голяма тежест като размер на финансова корекция е проявлението на нарушението неправомерно допускане на кандидати – 12% от поръчките.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...